Franjevci pomažu u obnovi Petrinje

19.07.2022.

Zadnja izmjena 20:35

Autor: Matea Dominiković/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova Petrinje

Obnova Petrinje

Foto: HTV / HRT

U obnovi Sisačko-moslavačke županije i više od godinu i pol nakon potresa neumorno pomažu različite udruge. Među njima je karitativna udruga franjevaca Bosne Srebrene "Kruh sv. Ante", koja je pomogla izgraditi šest obiteljskih kuća u vrijednosti od milijun i 650 tisuća kuna. Jednu od obitelji koja je dobila novi dom posjetila je naša ekipa.

Gdje su nekada bile ruševine, sada je nova obiteljska kuća.

Blagoslovili su franjevci šestu kuću u posljednjih ni godinu dana i ne namjeravaju stati. A zahvaljujući njima i svim dobročiniteljima četveročlana obitelj iz Petrinje sada ima krov nad glavom.

- Ja sam presretan i ne mogu opisati, ne znam što bih rekao. Zahvalio bih se Kruhu sv. Ante i fra Stipi što je pomogao da se ovo ostvari, kaže Ante Vučak.

- Nećemo na ovome stati, ako Bog da i uz Božju pomoć i zahvalnost svim ljudima koji su nas dosad pratili, nastavit ćemo pratiti i našu Banovinu i našu podsljemensku zonu Zagreb i ako Bog da zahvaljućujći svim ljudima nećemo posustati, istaknuo je fra Stipo Karajica.

No unatoč njihovoj pomoći samo nekoliko metara dalje, u kontejnerskom naselju još je 160 ljudi bez svoga doma. Dragica i Katarina jedne su od njih, a nakon potresa obje su ostale i bez bračnih partnera.

Iako ne gube nadu, ništa opipljivo u državnoj obnovi nisu vidjele.

- Kad prođete kroz grad vidite da se ništa nije obnovilo, u samom centru koji je najviše stradao. A sad ne znam, okolo možda u nekim selima se obnavlja neka kuća, kazala je Dragica Gregurinčić.

Koliko je struje u kontejnerskom naselju na grijanje i hlađenje potrošeno u posljednjih godinu dana, samo na račun toga sve je moglo biti obnovljeno, kaže nam Katarina. Zgrada u kojoj je živjela 2021. trebala je biti energetski obnovljena, ali potres je sve usporio. Roka za obnovu i dalje nema.

- Ja ne znam šta njih koči. Ali sada smo već svi nezadovoljni, nervozni, svi kažemo: "umrijet ćemo ovdje, nećemo odavde izaći", naglašava Katarina Cvetanović.

- Ljudima će ovo biti treća zima bez doma, naglašava biskup Vlado Košić.

- Ne bih bio baš zadovoljan s tempom kako to država radi, mislim da je to trebalo biti puno organiziranije, brže. Ta činjenica - administracija, ili ne znam koji su to razlozi, smetaju, ističe.

Ali ako se državu pita, dosad je obnovljeno više od 3.000 obiteljskih kuća, samoobnovljeno 910, a radovi se izvode na njih 668.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!