Daljnja karijera Zdravka Marića poprilično ograničena godinu dana

06.07.2022.

19:29

Autor: Matea Dominiković/Dnevnik/P.F./HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kada je riječ o njegovoj daljnjoj karijeri Zdravko Marić poprilično je ograničen odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa još godinu dana nakon odlaska s dužnosti. Može li se naslutiti čime bi se Marić mogao baviti nakon tog "razdoblja hlađenja"?

- Mislim da u ovom trenutku to ne zna niti sam Zdravko Marić. Čuli smo to danas i od premijera Andreja Plenkovića kada je govorio da je danas na užem kabinetu razgovarao s Marićem o toj temi kada mu je on rekao kako u ovom trenutku nema jasnu sliku gdje će i što će raditi, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Silvana Skočajić.

- Sigurna sam da će mu ta pitanja novinari postavljati sutra na konferenciji za medije koja će se održati nakon sjednice Vlade i kada će Zdravko Marić prvi puta stati pred novinare i odgovarati na pitanja zbog čega odlazi iz Vlade i gdje će otići, dodala je.

Šest i pol godina ministra financija Zdravka Marića

U Vladi Andreja Plenkovića od prvog dana, Zdravko Marić ne samo da je jedan od najdugovječnijih nego, prema mišljenju mnogih, i najuspješnijih te najpopularnijih ministara.

Imao je dobre veze i sa sindikatima i s oporbom. HDZ-u pak nikada nije pristupio, a pozicija mu unatoč tomu nije bila upitna. Čvrsto se držao za prihode, upozoravao na velike rashode, jedino se PDV nije smio dirati. U posljednjih 6 godina proveo je pet krugova porezne reforme čiji je učinak itekako vidljiv. Ukupno rasterećenje građana i gospodarstva - više od 10 milijardi kuna.

Od najnovijih postignuća - Hrvatsku je doveo do ulaska u eurozonu.

- Jedan veliki dan za Hrvatsku, zaista ovi zadnji koračići, prema svemu ovome kako ide Hrvatska uvodi euro 1.1.2023. godine, rekao je 17. lipnja 2022. ministar financijsa Zdravko Marić.

I doista, bili su to zadnji njegovi koraci u Vladi.

Prije toga svjedočili smo dizanju kreditnog rejtinga kod svih agencija, a kod one najstrože za čak dvije razine.

- Praktički imamo sve tri kreditne rejting kreditne agencije u investicijskoj zoni i mislim sigurno je to jedna jako dobra vijest, komentirao je Marić 25. lipnja 2022. godine.

I sve to zahvaljujući pospremanju javnih financija i smanjenju javnog duga. Hrvatska je tako u 2019. prvi put imala suficit državnog proračuna po svim kriterijima, domaćim i međunarodnim.

- Mi smo gotovo izbalansirali državni proračun, istaknuo je Marić prije pviše od pet godina, 25.svibnja 2017. godine.

No onda se dogodila pandemija i trebalo je pronaći način kako pokriti goleme troškove zdravstva, ali i pomoći poduzetnicima u "lockdownu". Tada je prvi put pokazao i svoju drugu stranu. Doduše, mislio je da kamera nema.

Kako u godini COVID-a toliko lijekovi rastu, i ovi i oni, i svi živi rastu, pa kako??! Ako mi još neko dođe s tom tezom da mi nešto dugujemo, Ministarstvo financija, da neću odgovarati za svoje postupke, rekao je lani, točnije 16. travnja 2021. godine.

No za neke svoje postupke morao je odgovarati, i to pred saborskim zastupnicima. Iako je uspio spasiti radna mjesta i očuvati poslovanje Agrokora, našao se na meti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pa i na izglasavanju povjerenja u Saboru 2017. Premijer je zbog njega izbacio Most, kako je sam rekao - kroz prozor.

- Mislim da je svima poprilično jasno, samo sam sredstvo u ovoj cijeloj priči. Dva potpisa sam u 4 godine stavio na dva papira, oba se tiču mene. Što sam ja to konkretno napravio da bi trebao snositi takvu vrstu odgovornosti?, rekao je Marić 3. svibnja 2017. godine.

Pred zastupnicima koji su tražili njegovu smjenu branio se dva puta. A branio se i pred novinarima. Zbog prijateljstva sa šibenskim poduzetnikom Jollyjem, ali i zbog ljetovanja na tuđim jahtama i u hotelu po povlaštenoj cijeni.

- Uskoro stižu ona pitanja gdje planirate ljetovanje, a bit će i neka druga pitanja, pa ćemo ih pojasniti. Sve u svoje vrijeme, dobit ćete puno lijepih informacija. Hvala, rekao je prije tri tjedna, 15. lišnja 2022. godine.

Sada će moći ljetovati u miru, i pripremiti se za neku novu utakmicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!