Prosvjetari nisu za obvezno cijepljenje

14.07.2021.

19:27

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Sanjin Strukic / Pixsell

Školstvo je, uz zdravstvo i socijalnu skrb, prioritetno područje u kojem Vlada želi ubrzati dinamiku cijepljenja. U javnosti se zbog toga nagađa o mogućem obveznom cijepljenju zaposlenih.

Kada je o cijepljenju riječ, prosvjetari nisu za prisilu. Smatraju da će izazvati revolt jedne grupacije u društvu. No isto tako svjesni su i odgovornosti vlastitog posla.

Za početak, tvrde, bilo bi dobro znati koliko se radnika u prosvjeti uopće cijepilo.

- Ja sam konkretno cjepljena, ali me nitko nije pitao jesam li ili nisam. Dakle Ministarstvo nema podatke jer se ja nisam cijepila preko škole, rekla je  Tamara Šoić, nastavnička grupa 45 minuta.

No nekih podataka ipak ima. Kažu, starih doduše, 20 dana, pa će ih morati ažurirati.

- Javni instituti i sveučilišta su na 65 posto, osnovne škole 48, gimnazije 53 umjetničke 45 posto, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Ni sindikalna čelnica nije za prisilu cijepljenja, ali zbunjena je kao i članstvo.

- Premijer je dao dvije kontroverzne izjave. Prvo da se ne razmišlja o obveznom cjepljenju, a druga da se razmišlja o obvenom cijepljenju. Teško da možemo očekivati afirmativne reakcije na takve izjave, rekla je Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja.

No, još nije donesena službena odluka vezano za eventualno obvezno cijepljenje u školstvu.

Premijer kaže kako će još raspravljati o tome, a isto će napraviti i u sindikatu. Razgovarat će s ustavnim stručnjacima i epidemiolozima. A do tada na nekim se fakultetima ne zabrinjavaju time što će biti najesen. U Varaždinu na Fakultetu elektrotehnike i informatike cijepilo se više od 80 posto djelatnika jer su im studenti u anketi rekli kako više ne žele online nastavu.

Budući da je stanje cijepljenih u sustavu obrazovanja vrlo nejasno, možda ne bi bilo loše da se za početak prikupe podaci o cijepljenima i onima koji su preboljeli COVID-19 pa da to bude polazište za razmišljanje o ubrzanju mjere cijepljenja na tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!