Gospođa Branka prva se u Hrvatskoj cijepila protiv korone, a sad je primila treću dozu

27.10.2021.

16:04

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/B.A.

Branka Aničić

Branka Aničić

Foto: HTV / HRT

Četvrti val epidemije u Hrvatskoj, po svemu sudeći, bit će najjači do sada prema broju novozaraženih. Danas imamo 4571 novi slučaj zaraze, samo pedesetak manje od dosad najvećeg broja, zabilježenog 10. prosinca prošle godine. No, i taj bi crni rekord, vrlo je izgledno, mogao biti srušen već idućih dana. Sve je veći i udio pozitivnih u broju testiranih, danas je gotovo 35%. Trenutačno imamo više od dvadeset tisuća aktivnih slučajeva COVID-a. Idućih dana vidjet ćemo i kako će velik broj novozaraženih utjecati na broj hospitaliziranih. U bolnicama je sada oko 1200 oboljelih, na respiratoru njih 153. S COVID-om ili od njega preminulo je još 26 osoba.


Najviše novozaraženih je u Gradu Zagrebu, 1168, a u glavnom je gradu pozitivan gotovo svaki drugi testirani uzorak. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 478, Zagrebačka s 404, Primorsko-goranska ima 401, Osječko-baranjska 254, Zadarska 197, Šibensko-kninska 189 i Međimurska županija 184 nova slučaja. Rast bilježe i sve ostale županije.

Zbog sve teže epidemiološke situacije, čini se, ponovno raste i broj građana koji se odlučuju na cijepljenje. Jučer se cijepilo njih više od devet i pol tisuća, od kojih se gotovo pola odlučilo cijepiti prvom dozom.

Branka Aničić, prva hrvatska građanka koja se cijepila protiv COVID-a još u prosincu prošle godine, danas je primila treću dozu u domu za starije na zagrebačkoj Trešnjevci.

- Sve je u najboljem redu, odgovorila je Aničić nakon cijepljenja novinarima na pitanje kako se osjeća.


Dodala je da nije imala nikakve nuspojave od prve dvije doze, a našalila se i da je ubod komarca bolniji od cijepljenja.


Aničić je rekla da su umirovljenici u njezinom domu za starije treću dozu jedva dočekali jer se osjećaju sigurnije.


- Ako čovjek još poštuje te epidemiološke preporuke, onda to sve skupa zajedno čini ipak nekakvu zaštitu, dodala je.


One koji se ne žele cijepiti pozvala je da počnu mijenjati mišljenje.


- To je možda krajnji čas da zaštite i sebe, i djecu, i starije osobe oko sebe, i sebe same. Ne znam zašto oni negiraju sve te katastrofe vezane uz taj COVID. Jednostavno negiraju, misle da je to obična prehlada, gripa i takve stvari. A daleko od toga, nažalost. Tek kad netko poznat ili iz obitelji, onda možda tek krenu, rekla je 83-godišnjakinja.

Cijepljenje trećom dozom počelo je u većini zagrebačkih domova za starije. Resorni ministar poručuje - ključ krize u rukama je građana.

- Ono što mogu reći da je s dodatnom dozom cijepljeno preko 10 000 osoba, a na jučerašnji dan utrošeno je 9640 doza cjepiva što dugo nismo bilježili takav broj. Od toga je naviše prvih doza što dodatno veseli, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Naglo širenje zaraze mnoge je nagnalo na cijepljenje.

- Dvadeset i tri godine imam, odlučio sam se cijepiti Jonsonom i preporučio bih svima da se cijepe, kazao je jedan mladić.

U bjelovarskom Domu za starije i nemoćne došlo je do proboja koronavirusa. Zaraženo je 18 korisnika i 10 njegovatelja.

- Kompletno svi zaraženi korisnici su cijepljeni s obje doze cjepiva i njihovi simptomi su blagi. Evo za sad je sve pod kontrolom, sutra nam ide 10 korisnika na treću dozu, kazala je Jasmina Radojčić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Bjelovar.

Pred KBC-om Sestre Milosrdnice i jutros je bio red za testiranje, ali od danas - uz obvezno naručivanje.

- Došla sam potvrditi kućni test koji mi je pozitivan. Mi smo svi naručeni, a ovoliko čekamo. To je osnovni problem što je nas puno, rekla je jedna gospođa.

Na punktove za testiranje sve je veći pritisak, pa je na sastanku stručne skupine Ministarstva zdravstva dogovoreno otvaranje novih lokacija u Zagrebu. U Hrvatskoj je od početka epidemije preminulo više od 9100 osoba. Kako bi se razlikovao broj umrlih od covida i s covidom - bolnice će morati popunjavati dodatnu potvrdu.

- Mi putem posebnog izvješća izvješćujemo Ministarstvo zdravstva o broju pacijenata koji su preminuli, dakle ukupni broj pacijenata i broj pacijenata koji su preminuli od korone. Uvijek postoji mogućnost da je osoba koja ima neko posebno teško ugrožavajuće stanje u međuvremenu i COVID pozitivna i uslijed drugog stanja preminula, rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Od 26 preminulih u posljednja 24 sata, njih 19 nije bilo cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!