07:04 / 16.03.2021.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

Zagrebačka Skupština: Povučena točka i o pročistaču otpadnih voda

Gradska skupština Grada Zagreba

Gradska skupština Grada Zagreba

Foto: HRT / HTV

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba počela je minutom šutnje za nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića, a onda je većinom glasova usvojen izmijenjeni dnevni red od 60-ak točaka. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, nakon što je najavila povlačenje 10-ak točaka s dnevnog reda sjednice Skupštine, povukla ih je još nekoliko, a među njima i 54 milijuna eura tešku izradu treće faze pročistača otpadnih voda.

Prva sjednica Gradske skupštine nakon Milana Bandića počela je mirno. Tako je i za vrijeme aktualnog sata, koji je inače bio "poligon za prepucavanje Milana Bandića i oporbe". Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva zamjenica, njeguje potpuno drugačiji stil pa su njeni odgovori bili mirniji, a tako i sama rasprava, kazao je HTV-ov novinar Borko Brunović za podnevni Dnevnik.  

Povlačenje točke dnevnog reda o izradi treće faze pročistača otpadnih voda, "teškog 54 mil. eura", predložio je oporbeni zastupnik Stanko Kordić (GLAS).

Cijela skupštinska oporba smatra da je pročistač po ugovoru trebao svojim sredstvima izgraditi koncesionar, a ne porezni obveznici. Sporna im je i cijena koja je narasla s 45 na 54 milijuna eura.

- Pažljivo sam pratila što se događalo na Odborima i što se govorilo. Nisam se šalila kad sam rekla da moramo podići granicu demokratskog standarda, kvalitete argumentacije i polaganja čistih računa kad izlazimo na izbore, kazala je Pavičić Vukičević. Svjesna je, kaže, da ova točka izaziva veliki interes javnosti. 

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek predložio je da se u dnevni red uvrsti točka prema kojoj bi se u naredna dva mjeseca onemogućilo zapošljavanje na neodređeno u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, a Pavičić Vukičević podržala je tu ideju i zatražila od zastupnika da podrže njeno uvrštavanje na dnevni red.

S dnevnog reda na prijedlog kluba HDZ-a skinuta je i točka izgradnje prometnice koja vodi do buduće sortirnice otpada u Resniku.

Zastupnici su podržali uvrštenje u dnevni red točke oko podmirenja računa za električnu energiju korisnicima koji žive u stambenim kontejnerima. Kako je istaknula Pavičić Vukičević predlažući tu točku po hitnom postupku, u sklopu nje je odgovor Vlade kojoj se Grad obratio oko podmirenja troškova struje Zagrepčanima koji žive u kontejnerima nakon potresa. Vlada je taj prijedlog odbila, pa će Grad podmiriti troškove.

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da je današnji zaključak ispunjenje zaključka koji su oni predložili prije mjesec i pol dana, pa je odbijen. Podsjetio je i na izjavu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Kazimira Ilijaša koji je na prošloj sjednici nakon odbijanja SDP-ovog prijedloga rekao da će Vlada naći rješenje za struju Zagrepčanima, nazvavši SDP-ov prijedlog jeftinim prikupljanjem političkih bodova.

Manjkavim u ovom prijedlogu zaključka SDP-ovci smatraju to da i dalje neće biti izjednačen položaj građana Zagreba u kontejnerima s onima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

- Neće biti izjednačen iz dva razloga - prvo, što ovdje trošak preuzima jedinica lokalne samouprave bez opravdanja zašto ga nije Vlada preuzela. Drugo, jer od 1.svibnja neće imati pravo na neograničeno podmirenje, već samo do 3000 kuna, rekao je Mišić.

Smatra se da će rasprave biti oko prijedloga imenovanja za zagrepčanku godine. Vladajući su predložili Alemku Markotić, a oporba se tome protivi.  

Mišić i Herman o plaćanju računa za struju 

Matej Mišić
, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini kazao je u izjavi novinarima da "račune za struju obiteljima koje žive u stambenim kontejnerima u tri susjedne županije, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj, podmiruje direktno država, a da će se ovdje odlučiti da to podmiri Grad Zagreb".

Mislav Herman
(HDZ), predsjednik Gradske skupštine, rekao je da nisu protiv odluka koje idu u korist sugrađanima, ali da se mora točno vidjeti o čemu se radi.

"Nakon potresa odvezli smo 70.000 tona građevnog materijala"

Na pitanje što je Grad učinio nakon potresa, Pavičić Vukičević je kazala da su u roku od pola sata na terenu bili pripadnici civilne zaštite, Crvenog križa, komunalnog i prometnog redarstva, zagrebačkog Holdinga i svih podružnica koje imaju građevinsku i drugu operativu. 

-Velika zahvala ide Vladi i Stožeru koji su odmah reagirali. U ovih godinu dana sa zagrebačkih ulica smo prikupili preko 70.000 tona građevnog materijala. Tu smo pretrpjeli mnoge kritike, a naše komunalne službe su to dosta emotivno prihvatile zato što su građani svakodnevno iznosili otpad, šutu na ulice i mi smo to svakodnevno i odnosili. Naravno, nikada ne znate kada će netko ostaviti neku vreću na ulici, pa se onda to često i zlonamjerno slikalo, pa se reklo ne radi se dovoljno, a zapravo se radilo svakodnevno, kazala je.

Istaknula je i da se "nizom mjera išlo prema poduzetnicima, obrtnicima i građanima". 

- Nismo dovoljno radili na senzibilizaciji javnosti, da ljude potaknemo na jedan oblik vlastite aktivnosti, u smislu pripreme i projektne dokumentacije kako bi se što prije svi naši sugrađani mogli prijaviti preko Ministarstva graditeljstva. Na tome treba raditi još više. Mi to danas radimo na osam lokacija u gradu Zagrebu. Vidimo da je to dobar model jer ga je država primijenila na području Sisačko-moslavačke županije. To je naša snaga. Tu pokazujemo da možemo i znamo svi zajedno,  dodala je. 

Na podpitanje je li točno da je Zagreb dobio sredstva za obnovu iz EU fondova, Pavičić Vukičević je odgovorila da je već "izašao prvi javni poziv za prijavu objekata društvene namjene, odnosno objekata u sustavu odgoja i obrazovanja. Svu dokumentaciju koju smo prikupili ćemo prijaviti".

- Kada pogledamo za društvenu namjenu, Zagreb je vlasnik objekata gdje se izvode različite djelatnosti na više od 1.000 lokacija. Tu će biti jako puno posla. Mi ćemo sigurno povući značajna sredstva, a  na svima nama je da napravimo dodatni napor kako bismo u tome bili učinkoviti, dodaje. 

"Za 15% smanjen je lani odvoz miješanog otpada"

Govoreći o Jakuševcu i odvoženju otpada, Pavičić Vukičević je kazala da je u petak doznala da se proteklih godinu dana uspjelo smanjiti za 15% odvoženje miješanog otpada. 

- To samo pokazuje da sustavnim pristupom, dobrom medijskom kampanjom, stvari mogu pomaknuti. Mi bilježimo povećano odvajanje otpada u svim sirovinama. Nadamo se da ćemo i te sirovine imati gdje sortirati i da ćemo nakon izbora uspjeti naći jedno kvalitetno rješenje koje će nama svima osigurati kvalitetan okoliš, dodala je. 


Uoči početka sjednice udruga za zaštitu okoliša Resnik održla je prosvjedni performans "Uništeni naš Grade, još i i spalionicu Ti rade..". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!