16:07 / 01.03.2021.

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/Nataša Ban/Dnevnik/HRT

Milan Bandić - upravljao ili vladao gradom?

Zagreb nakon Bandića

Zagreb nakon Bandića

Foto: Borna Filic / XINHUA/PIXSELL

Naglim odlaskom Milana Bandića završila je jedna era u Zagrebu. 47. zagrebački gradonačelnik vladao je gradom čak 21 godinu, a borio se i za ulazak u 7. mandat. Je li upravljao ili vladao gradom, je li mu dobrobit sugrađana bila isključivi motiv ili se vodio sasvim drugim interesima, možda nikad neće biti posve razotkriveno - no sasvim je sigurno da je trag koji je ostavio u hrvatskoj politici i javnom životu - neizbrisiv. 


Za Milana Bandića Zagreb je bio itekako najljepši grad, grad u kojem je radio 365 dana u godini, i tako 2 desetljeća, bez prestanka. Volio je sve četvrti, no najdraža mu je bila Pešćenica.

- Nema periferije i centra, nego treba i na rubnim dijelovima osigurati uvjete dostojne života - govorio je.

Od Pešćenice do Črnomerca, od Novog Zagreba do Sljemena, obilazio je tako Bandić svoj grad od jutra do mraka. Mnogi su ga nazivali kraljem populizma, no on je to nazivao operativnom politikom koju je mogao predavati i na Sorboni.

Kroz godine apetiti su samo rasli, želio je postati i predsjednik države. Kandidirao se 2009. i 2015. godine.

- Lišen stranačkih okova i slobodan kao feniks, ptica ovime se stavljam u službu cijele domovine - izjavio je tada.

No, ostao je poznat i po brojnim aferama, pronevjerama, neostvarenim megaprojektima, prijetnjama neistomišljenicima. U predmetu Agram bio je optužen za milijunske korupcijske afere, zbog čega je završio i u pritvoru. Sveukupno od 250 kaznenih prijava ni za jednu nikada nije bio osuđen.

Brojni projekti ostali su iza Bandića: park Bundek, Snježna kraljica, Žičara, Advent u Zagrebu, rotor, spomenik Domovini, fontane...

Na kraju simbolično, svoj posljednji teren odradio je u petak u Pešćenici - kvartu iz kojeg je sve krenulo. Planirao je svoju utrku za 7. mandat.

Mnogi će reći umro je onako kako je živio, iznenada, na nogama. Odlazak legendarnog zagrebačkog gradonačelnika zasigurno donosi kraj jedne ere, a politička bitka za Zagreb upravo počinje.

Bandićevom smrću sve su opcije otvorene. Tko će osvojiti 100 tisuća njegovih birača koji svjetonazorski nisu povezani?

- Bandić nije imao političku ideologiju, njegovi birači se za njega nisu vezali zbog političke ideologije nego zbog tih klijentelističkih mreža koje je on razvio u samom Zagrebu – smatra politolog Berto Šalaj.

Politički prostor od centra prema desnici prazan je. Miroslava Škoru svakodnevno pitaju hoće li se kandidirati. I danas bez odgovora.

- Kao što sam rekao gostujući u hrvatskom Dnevniku prije dva dana, u roku 2 tjedna ćemo izaći s kandidatom ili kandidatkinjom za gradonačelnicu Zagreba i s listom – kaže.

S desnim centrom bez favorita HDZ-ove šanse rastu. No možda bi, smatraju neki analitičari, HDZ-u bilo najracionalnije promijeniti kandidata.

- Ta promjena sama po sebi će nekoliko dana izazivati kritike jer jedno evo tako ozbiljna stranka mijenja kandidata, ali ako nađu dovoljno kvalitetnog kandidata ja mislim da bi im se to isplatilo – naglašava Šalaj.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba (HDZ) Davor Filipović takve teze nazva „promašenima”:

- Imam čvrstu podršku premijera Plenkovića i cijele stranke – naglašava.

Spekulacije su brže od istine, kaže Andrej Plenković i dodaje:

- Nema nikakve ni trunke istine u tome da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića koji je naš kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Novu kampanju moraju smisliti oni koji su je kanili graditi napadima na Milana Bandića. Mogla bi biti otežana pozicija Tomislava Tomaševića koji je krenuo prvi u kampanju i postao glavni izazivač.

- Sad se više ne traži najbolja alternativa Milanu Bandiću nego se traži neko novo lice grada koje će onda na pozitivan način morati privući birače – ističe sociolog Dragan Bagić.

Za glasove morat će se natjecati konkretnim programima.

- Moja strategija je konstruktivna kampanja, nema udaraca ispod pojasa nego idemo s rješenjima za Zagreb pred građane Zagreba – kaže Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika Zagreba (SDP).

- Da se razotkrije u kampanji ne negativne strane Milana Bandića kao osobe nego njegovog modela upravljanja gradom i cijelog sustava koji je uspostavio – dodaje Bagić.

Nakon smrti Milana Bandića nejasna je budućnost njegove stranke. Koga će kandidirati, još ne govore.

Tko god bio novi gradonačelnik, reorganizacija Bandićeve gradske uprave i raspletanje interesnih mreža bit će mu velik izazov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!