Puljak: Nisam nikome naštetio, pa ni stranci

21.06.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: I.Z./HRT/Hina

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak danas je odgovorio na izjavu saborske zastupnice Centra Dalije Orešković da mu je zbog sukoba interesa narušen integritet kao gradonačelniku i kao predsjedniku stranke Centra da on nikome nije naštetio, pa ni stranci te da je riječ o HDZ-ovoj podvali.

Saborska zastupnica i politička tajnica Centra Dalija Orešković prozvala je danas stranačkog kolegu i gradonačelnika Splita Puljka zbog sukoba interesa, zamjerivši mu što je sa suradnicima bio na besplatnoj večeri u restoranu na Peškariji (ribarnica) kojemu je gradski prostor dan bez javnog natječaja.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa danas je potvrdilo da je po službenoj dužnosti na temelju objava u medijima u utorak otvorilo predmet protiv Ivice Puljka, njegova zamjenika i direktora gradske tvrtke koja upravlja Peškarijom.

Puljak je danas potvrdio da je sudjelovao na otvorenju festivala u sklopu kojeg je bio domjenak na kojem je pojeo tanjur hrane i otišao prije kraja večere. Istaknuo je da se hrana na domjencima nikada ne naplaćuje, te da nije nikome naštetio, pa tako ni stranci.

- To je večera kao i bilo koja druga na koje inače idem bar jednom dnevno. Ja vrlo malo pojedem, nije bilo ništa pretjerano i tu nema problema, objasnio je. 

Rekao je i da je potresen situacijom u kojoj su se našli i duboko žali što HDZ-ove očite i inače urnebesno smiješne podvale koje zabavljaju javnost svojom stupidnošću njihovi članovi pretvaraju u aferu dok se njemu na teret stavlja nevjerojatan kriminal da je na otvoranju na koje je pozvan kao gradonačelnik pojeo hrane u vrijednosti većoj od 70 eura, čime je u sukobu interesa.

- Moram vas razočarati jer u ovoj priči nema sukoba interesa, poručio je Puljak.

Na svojoj FB stanici među ostalim je objasnio da je restoran Noštromo izgubio pravo na terasu nakon što je donesena nova odluka o komunalnom redu koja je poštovala konzervatorske upute i "predstavlja svojevrsnu revoluciju u upravljanju prostorom u staroj gradskoj jezgri Splita".

Nakon toga se vlasnik restorana javio gradskoj tvrtki Parkovi i nasadi (PiN) s prijedlogom da unutar ribarnice kojom upravlja PiN, a pokraj koje ima restoran, organizira manifestaciju koja bi trajala cijelo ljeto.

- Direktor PiN-a restoranu iznajmljuje štandove unutar ribarnice u večernjim satima kad je ribarnica prazna i zatvorena pod istim uvjetima kako iznajmljuje svima ostalima koji tu rade ujutro, objasnio je gradonačelnik Puljak.

- Stav pravne službe Parkova i nasada je bio da se štandovi mogu iznajmiti onako kako se daju u najam svima od pamtivijeka. Organizirali smo sastanak svih aktera i odlučili postupiti prema mišljenju službi Grada Splita te Parkovi i nasadi raspisuju javni natječaj uz suglasnost skupštine, napisao je Puljak.

Puljak je napisao i da mu je neugodno govoriti o tome, no očito mora "jer je HDZ-ova podvala uspjela" i on mu čestita na tome. Žao mu je da "u ovakvim podvalama HDZ-u pomažu ljudi koji s HDZ-om nemaju veze".

- To je njezin problem, ona često izlazi u javnost ne provjeravajući činjenice. To je spin HDZ-a koji žele pokazati da smo mi kao i oni. Mi smo prijavili A. Plenkovića, on je ovdje bio s cijelom svojom svitom na jednoj privatnoj zabavi jedne medijske kuće. Mene zanima kako će povjerenstvo reagirati, poručio je Puljak.

- Prepoznavanje situacija sukoba interesa od strane građana i medija na neki je način moja profesionalna ostavština, napisala je na Facebooku Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

A. Sanader: Peškarija je nova Puljkova šporkarija, nek' ga Orešković smijeni


Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da otvara predmet protiv gradonačelnika Ivice Puljka (Centar) politički tajnik HDZ-a Ante Sanader je rekao da je "Peškarija nova Puljkova šporkarija", te pozvao političku tajnicu Centra Daliju Orešković da ga smijeni.


Rekao je da su se u tom slučaju pokazala dva aspekta, prvo hvatanje u laži Marijane Puljak koja otvoreno, ne trepnuvši okom laže hrvatsku javnost govoreći da su svi računi na večeri u Peškariji (restoran Noštromo) plaćeni, dok gradonačelnik kaže da nije ništa plaćeno.


Sanader također tvrdi da se politička tajnica Centra Dalija Orešković iz cijele situacije pokušava izvući i opravdati svoje lice što je u ovoj situaciji nemoguće.


- Pozivam je da ako stvarno ono što govori i misli da smjeni predsjednika Centra Ivicu Puljka koji već ima probleme i koji je napustio stranku Pametno. Jedino na taj način Dalija Orešković može oprati svoj obraz, a ne izjavom, rekao je.


Za Sanadera je najinteresantnije gdje je sada Maja Đerek "koja je bila hrabra kada je trebalo izbaciti ljude i sirotinju na ulicu iz gradskih socijalnih stanova".


Očekuje da Maja Đerek komentira što je napravljeno protivno zakonu i što misli o sukobu interesa, odnosno neplaćanju računa u restoranu Noštromo.


Poručio je da nakon ovoga Split ne zaslužuje Puljka i da je grad njegov veliki talac.

Oglasila se i Maja Đerek.

- Očito HDZ nije čitao novine. Gradska uprava promptno je reagirala i naloženo je Parkovima i nasadima koji upravljaju peškarijom da se raspiše natječaj. A zakon o zakupu dozvoljava 30 dana bez natječaja, rekla je Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!