Skup ravnatelja otočkih osnovnih i srednjih škola

12.05.2023.

20:04

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS

Otočke škole

Otočke škole

Foto: HTV / HRT

Prvi put, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, organiziran je skup ravnatelja svih otočkih osnovnih i srednjih škola. Bila je to prilika da se razmjene iskustva i razgovara o poteškoćama s kojima se suočavaju. Od prometne izoliranosti, nedostatka stručnog kadra do vječnog i najvećeg problema - stambenog pitanja.

Onaj tko kaže da su njihovi uvjeti rada identični onima na kopnu, taj nikada nije putovao do posla automobilom, trajektom, pa autobusom.     

- Ukratko izgube 2 do 3 sata kako bi došli do škole i toliko da bi se vratili, a prvi autobus dolazi u 11. 30 i to je ogroman problem, jer mi radimo u jednoj smjeni ujutro, naglašava Ivica Škrpaca, ravnatelj OŠ Selca, Brač.

- Raspored nastavnih sati prilagođavamo dolascima nastavnika s kopna, tako da nastavnici s kopna imaju prva tri sata i mogu stići na zadnji trajekt u 17.30, govori Saša Paduan, ravnatelj Srednje škole Hvar.

Usto mnogi se žale da je teško zaposliti stručni kadar. 

- Koji će ne samo doći nego i ostati na otoku, rekla je Olivela Franko, ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj.

- Ako samo kažem da je posljednjih 10- tak godina kroz našu školu prošlo 70 stručnih suradnika koji su bili ovdje od nekoliko dana, do nekoliko mjeseci, istaknuo je Škrpaca, ravnatelj OŠ Selca, Brač.

Upravo ova škola nada se da će probleme riješiti, a imaju i pozitivna iskustva iz prošlosti s projektom cjelodnevne škole.

- Naši učenici putnici su imali nešto slično cjelodnevnoj školi i to je vrlo dobro funkcioniralo, istaknuo je.

- Što bi trebalo najprije riješiti? Najprije bi trebalo stambeno zbrinuti ljude i tada bi vjerojatno i stručni kadar ostao na otoku, rekla je Franko, ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj.

A to je, kaže ravnateljica Agencije, jedna od ključnih tema. Jer poznato je - ako je učiteljima osiguran smještaj na otoku, to je samo privremeno, do ljeta.

- Svi koji ovdje ne žive, ne mogu preko ljeta imati svoj prostor jer je to otok kao i većina otoka koji žive od turizma pa ćemo i to pitanje pokrenuti i na njega dobiti odgovor, rekla je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Srednja škola Hvar jedna je od rijetkih koja ima i područnu školu u Jelsi. Traže programe kako bi privukli mlade.

- Što se tiče upisa u srednjoškolske programe u suradnji sa školama Ministarstvo nastoji odobriti sve tražene programe i mislimo da se tako omogućavamo ostanak na otocima, naglasila je Vesna Šerepac, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Problema ima još - od otežanih uvjeta odlaska na natjecanja do strahovanja hoće li ispiti za državnu maturu na otok stići na vrijeme. Kao da govorimo o različitim svjetovima, a koliko su različiti uvjeti u obrazovanju, ne treba ni spominjati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!