Raste broj goveda uginulih od bedrenice, ali i broj oboljelih stanovnika

18.07.2022.

19:57

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik/HRT

Prizori uginulih životinja svakodnevica su u Osekovu

Prizori uginulih životinja svakodnevica su u Osekovu

Foto: Dnevnik / HRT

Raste broj goveda uginulih od bedrenice u Lonjskom polju. Ali i broj oboljelih stanovnika - službeno sada ih je osam. Opasnost od zaraze za ljude trebala bi prestati nakon cijepljenja stoke. Pretpostavlja se da su se životinje zarazile na pojilištima jer su spore antraksa dospjele u podzemne vode pomicanjem tokova nakon potresa.

Prizori uginulih životinja svakodnevica su u Osekovu. Bedrenica je Josipu Rudeku usmrtila pola stada. Strahuje za sudbinu preostalih krava.


- One su sad u izolaciji, ne smiju se nikamo seliti, moraju biti gdje jesu sad. Čeka se cijepljenje, kaže Rudek.


- Prije desetak dana je krenulo prvo uginuće stoke. Dva, tri dana ništa pa onda jedna, dvije, i zadnja tri, četiri dana masovno, dodaje.


Zabrinutost raste, šteta je golema. Ovakvu tragediju mještani ne pamte.


- Bila je i nekad ta bedrenica, a nije bilo takvoga razmjera. Redovito se cijepilo u proljeće i u jesen, komentira Vladimir Horvatić


Broj oboljelih od bedrenice u porastu je. To se i očekivalo, kažu iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Provode kontrole nad svima koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. 


- Provjeravamo postoje li još osobe na području Osekova koje su bile u kontaktu s oboljelom stokom, a nisu nam se javile. Uskoro kreće i cijepljenje stoke s ovoga područja i na taj način, kad se ono završi, možemo reći da smo onda i priču završili jer kad je stoka imunizirana, otporna, onda više izvora infekcije za čovjeka nema, kaže Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.


Prevencija je najbolja zaštita. Zato svima koji se moraju brinuti za stoku savjetuju nošenje zaštitne opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!