Pula se bori s velikom količinom infektivnog otpada

24.05.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Mateja Kelemenić/Regionalni dnevnik/HRT/B.B.B.

Ilustracija, infektivni otpad

Ilustracija, infektivni otpad

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Zbog upotrebe novih psihoaktivnih droga koje sve češće koriste mladi, gradovi muku muče sa sve više infektivnog otpada na ulicama. I Pula je među njima, a svoj je problem odlučila riješiti tako što je dodijelili novčanu potporu Udruzi koja se godinama bori protiv infektivnog otpada i to uz pomoć bivših ovisnika.


Bivši ovisnik Dean Hervatin, nakon ozdravljenja 17 je godina volontirao u udruzi Institut skupljajući infektivni otpad. Sada je uz potporu grada i Hercualene za rad i plaćen.

- Sada idem svugdje, pretežno obilazim igrališta, OŠ, i ono ljudi su sad počeli šetat po šumi, brat šparoge i onda svugdje idem, znam nekad i po plažama, kazao je.

Godišnje se skupi i do 300 kilograma otpada.

Problem su nove psihoaktivne droge koje se injektiraju puno češće i stvaraju više otpada.

- Drugačije se te droge konzumiraju, znači dok heroinski ovisnik drogu injektira 2-3 puta na dan. Psihoaktivne tvari se, kada ste vi vani 2-3 dana, injektiraju 10-20 puta na dan, rekla je predsjednica Udruge Institut, Varja Bastiančić.

Nove droge veliki su problem


U Službu za prevenciju ovisnosti IŽ godišnje se javi oko 550, pretežno heroinskih ovisnika, no teže je liječiti pacijente ovisne o novim drogama.

- Problem s novim drogama je uvijek što se njihova kemijska pojava mijenja BLIC sami konzumenti ne znaju što su ustvari uzeli i zato to može biti jako opasno, dodala je Helena Mitrović, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Istarske županije.

Udruga Institut skrbi se o ovisnicima, pomaže im u svakodnevnom funkcioniranju, nudi savjete i novi početak. Dean je upravo uz pomoć udruge pronašao svoj.

- Težak je početak, uvijek o svemu je najteži početak, najteži je onaj prvi korak kasnije već sve i de lakše, otvaraju se sva vrata, zaključio je Dejan.

Udruga poziva građane da prijave lokacije na kojima je infektivan otpad zapažen kako bi uklonio iz okoliša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!