Dane Škugor još jučer izašao iz Remetinca, uskoro će i Marija Ratkić

30.08.2022.

Zadnja izmjena 16:17

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/Hrvatski radio/P.F./HRT

Dane Škugor

Dane Škugor

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Dane Škugor, trenutačno najpoznatiji umirovljenik na čiji je račun bilo uplaćeno oko 500 milijuna kuna - i otac direktora u Ini Damira Škugora - izašao je iz istražnog zatvora. Naime, pušten je jer su svjedokinje u njegovu slučaju supruga i snaha, odlučile iskoristili svoje pravo na blagodat nesvjedočenja kao članovi obitelji, a istražni zatvor određen mu je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.


Zatvor će uskoro napustiti i Marija Ratkić, predsjednica uprave Plinare istočna Slavonija. Ona je dala neopozivu ostavku na svoju dužnost, a kad ostavka bude registrirana na Trgovačkom sudu, smatrat će se da prestaju razlozi za određivanje istražnog zatvora.

Njezin odvjetnik tvrdi kako nije kriva, te da poznaje samo direktora u Ini Damira Škugora.

Pavković: Ratkić nije priznala krivnju, uskoro izlazi iz Remetinca

- Točna je informacija da je pitanje vremena izlaska na slobodu za Mariju Ratkić. To će se dogoditi dok se obave neke tehničke stvari, izjavio je njezin odvjetnik Petar Pavković u obraćanju medijima ispred zatvora Remetinec.

- Ona je dala neopozivu ostavku još 28. kolovoza kod suca istrage na svoju dosadašnju dužnost. Mi jučer i danas radimo na tome da se to provede. Sudac istrage je zauzeo stav, kada je odlučivao o zatvoru, tek kad bude ta činjenica registrirana u registru Trgovačkog suda da će smatrati kako prestaju razlozi za određivanje istražnog zatvora, jer ne postoji više mogućnost da bi ona navodno počinila djela koja su predmetom ovog postupka, dodao je.

Demantirao je pisanje nekih medija da je ona priznala krivnju za sve što joj se stavlja na teret.

- Nije točno ono što je već objavljeno, pa čak štoviše, o tome je govorila i zastupnica Ureda za sprječavanja pranja novca, odnosno Državnog odvjetništva, da je četvrtookrivljena priznala izvršenje kaznenog djela. To nije točno. Nju terete da bi ona pomogla u izvršavanju kaznenog djela ostalim osumnjičenicima. Međutim, nesporno je i u teoriji i u praksi, da se nekome može pomoći i kad s njime nemaš dogovor. Ali da bi bila njezina odgovornost za pomaganje, onda mora biti svjesna da nekome pomaže i mora to htjeti ili pristati na to. Ovdje tu situaciju nemamo. Ona nije priznala, ona gotovo ne poznaje nikoga. Da je ona na bilo koji način sudjelovala u navodnoj kriminalnoj aktivnosti, sigurno na svom računu ne bi imala nulu, istaknuo je odvjetnik Pavković.

Dodao je kako je Ratkić.

- Prodavala je plin po cijenama nabave, samo su zaračunavali određene manipulativne troškove koje su imali i o tome postoji dokumentacija. Kad govorim da ona nema nikakvo sudioništvo u ovoj svoti od milijarde kuna, onda je to činjenica koja je potpuno nesporna, istaknuo je.

Dodao je da će se, ako protiv nje bude podignuta optužnica, u postupku boriti da ospori tvrdnje da je bila umiješana u cijelu aktivnost.

Na kraju je rekao kako se nada da će se tehnička stvar upisa u registar o njezinoj ostavci te prestanak razloga za istražni zatvor dogoditi do kraja tjedna.

Podsjetimo, uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

USKOK sumnja da je petorka okrivljenih pribavila sebi imovinsku korist veću od 850 milijuna kuna i to na štetu dvaju trgovačkih društava. Ured za sprječavanje pranja novca na bankovnim računima i udjelima u investicijskim fondovima blokirao iznos od 813 milijuna kuna.

Milanović: Inino trgovanje plinom pretvoreno u bankomat za bogaćenje pojedinaca

Aktualnu aferu u Ini komentirao je na svom Facebook profilu predsjednik Zoran Milanović.

- Zaprepašćuje me i zabrinjava saznanje kako je u Ini bio omogućen model poslovanja koji ima sva obilježja organizirane pljačke. Umjesto da plin iz hrvatskih izvora služi jačanju nacionalne energetske sigurnosti - koja je posebno važna u današnjim uvjetima međunarodne energetske krize svjedočimo kako je Inino trgovanje plinom pretvoreno u bankomat za bogaćenje pojedinaca povezanih s vlašću, poručio je Milanović.


Sumnjive račune otkrile banke

Sve se više razotkriva velika pljačka INA-e, sumnjive račune otkrile su banke, a nakon samo tri mjeseca osumnjičenima je blokirano čak 813 milijuna kuna, najviše u hrvatskoj povijesti. USKOK procjenjuje da bi šteta u INA-i mogla biti veća od milijardu kuna. Na svu sreću, spriječeno je prebacivanje vrtoglavog iznosa iz zemlje.

Politički vrh u nevjerici se pita kako je INA-inu sustavu promaknulo ponašanje jednog menadžera, najavljuju se istrage, iscrpna izvješća te utvrđivanje odgovornosti.

Oporba traži i političku odgovornost.

Podsjetimo, šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo je još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je USKOK.

INA je u konačnici oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo ostvarili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od INA-e po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 kuna. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici INA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!