Vladajući tvrde da je otkrivanjem afere spriječena još veća šteta, oporba traži smjene i ostavke

29.08.2022.

19:14

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Reakcije na 'plinsku aferu'

Reakcije na 'plinsku aferu'

Foto: Patrik Macek/Ziga Zivulovic jr./ Miroslav Lelas/ Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Plinska afera izaziva i lavinu političkih reakcija. Iz HDZ-a poručuju da je njezinim otkrivanjem spriječena još veće šteta, iz oporbe aferu nazivaju najvećom pljačkom u hrvatskoj povijesti i traže ostavke i smjene.

Afera je otkrivena zahvaljujući zajedničkom djelovanju svih institucija, naglašava premijer Plenković.

- Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije sustava funkcioniraju, i Ministarstvo financija, naravno, i suradnja s pravosudnim tijelima. Ono što je najvažnije je da su sredstva, koja su u pitanju, u blokadi. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovoga slučaja, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zadovoljstvo obavljenim poslom ističe i ministar Božinović.

- Sa svim ovim zajedničkim naporom i blokiranjem računa je spriječena jedna velika šteta koja bi pogodila INA-u, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Oporba, pak, traži smjene u INA-i i ostavku premijera.

- Ovo čemu svjedočimo zadnja dva dana je jedna od najvećih pljački u povijesti Hrvatske. Najvećih pljački, poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Gospodin premijer, čovjek koji se hvali istančanim radarom, koji prepoznaje kriminal, koji prepoznaje sve, mislim da su mu ti radari, ta ticala zapravo jedna mlohava ćuna, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a.

- Gdje je on to naučio? U Kragujevcu? Je li on to sa svojim šefom, prijavljivačem Grbinom, naučio u Kragujevcu? Ako je on to naučio u Kragujevcu, nek tumači tamo na Univerzitetu. Jedan i drugi, odgovorio je premijer.

Osim u INA-u, oči cijele oporbe uperene su u Banske dvore.

- Ovo u svakoj normalnoj državi bi značilo da premijer odlazi. Rekao sam da ću Andreju Plenkoviću poslati samo jednu poruku, a ta poruka glasi - gukni, golube, rekao je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta.

- Direktna odgovornost Vlade Republike Hrvatske. Besramno, sramotno. Ono što će Socijaldemokrati tražiti je izvanredna sjednica Sabora, rekao je Nikša Vukas, glavni tajnik Socijaldemokrata.

U Vladi ističu - oporbene tvrdnje o odgovornosti Banskih dvora pogrešne su i zlonamjerne.

- Ova teza da je Vlada za nešto odgovorna i da bi Vlada trebala odgovoriti kako je došlo do prodaje plina, odnosno, do preprodaje, kupovine, itd., to nije pitanje za Vladu. To je pitanje za INA-u. Ovdje je država pokazala da funkcionira, kazao je Oleg Butković.

Ne i prema mišljenju oporbe, u kojoj idu korak dalje.

- Za mene je to ratni zločin, naravno, u domeni ratnog profiterstva.To je iznos koji vrijedi poput polovine Pelješkog mosta, upozorio je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

- Hrvatska država nema nikakve šanse dok njom upravlja HDZ i ja poručujem vama, biračima HDZ-a, da vi birate - ili Hrvatska ili HDZ, rekao je Ivica Puljak, predsjednik Centra .

Odgovor iz HDZ-a nije izostao.

- Ono što oporba pogotovo i tijekom jučerašnjeg dana, a pogotovo danas želi prikazati je potpuno promašeno. Druga stvar koju je bitno naglasiti, da funkcionira i pravosuđe, koje je neovisno i samostalno, što cijelo vrijeme ističemo upravo u HDZ-u. Ovo je je još jedan dokaz, poručio je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.

A vezano uz Damira Škugora kao člana stranke, u HDZ-u su povukli potez - protiv njega je pokrenut stegovni postupak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!