Reakcije na dosad neviđenu situaciju u Hrvatskoj vojsci

30.10.2021.

20:47

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

 Jučerašnja svečana prisega ročnika prerasla je u dosad neviđenu situaciju u Hrvatskoj vojsci.

Jučerašnja svečana prisega ročnika prerasla je u dosad neviđenu situaciju u Hrvatskoj vojsci.

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

Teške riječi razmijenili su jučer, putem medija, predsjednik Republike i ministar obrane, nakon što ministru, naredbom predsjednika Milanovića, nije bilo dopušteno govoriti na prisezi vojnika u požeškoj vojarni. 

Premijer Plenković nazvao je to "puzajućim državnim udarom". Time je kulminirao višednevni sukob predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i ministra obrane. 

Za isti stol ipak bi trebali sjesti na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost 9. studenoga.

Gostujući u Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved na pitanje što očekuje od svih sudionika sukoba 9. studenoga na sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost, poručio je:

- Prije svega očekujem da se prestane vršiti ovakav pritisak prema načelniku Glavnog stožera. Očekujem da se pripremimo za 9. studeni, i za sjednicu Vijeća za obranu, i za Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje će sva ova pitanja biti stavljena na stol. O njima ćemo raspraviti na odgovarajući način u odgovarajućem formatu i donijeti odgovarajuće zaključke.

Komentirajući sukob, rekao je:

- Ovdje prije svega moramo konstatirati da je načelnik Glavnog stožera svojom zapovjedi odbio provesti odluku ministra obrane. Jednako tako da je Predsjednik Republike doveo načelnika Glavnog stožera u poziciju da krši Zakon o obrani. U skladu s traženjem ministra obrane Inspektorat obrane provest će ekspertizu, provest će nalaz i pregled Glavnog stožera u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera, rekao je.

Podsjetimo, jučerašnja svečana prisega ročnika prerasla je u dosad neviđenu situaciju u Hrvatskoj vojsci.

- U ovih trideset godina hrvatske državnosti nisam se susreo s praksom da je bilo tko uskratio pravo ministru obrane obraćanje Hrvatskoj vojsci, komentirao je za HRT Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera OSRH.

Bivša ministrica obrane Željka Antunović jučerašnje teške riječi nazvala je neprihvatljivim političkim igrokazom ministra obrane i predsjednika Republike.

- Ponašaju se neodgovorno, tašto, egocentrično i štetno, komentirala je Antunović za HRT, dodavši da predsjednik Republike preširoko shvaća svoje ovlasti i javno pokazuje da ne poštuje ministra.

- To radi već jedno duže vrijeme pozivajući predsjednika Vlade da se u to uključi, nastavlja.

Predsjednik vlade to, kaže ona, odbija učiniti govoreći da to nije njegov posao.

- Ali ja mislim da to je njegov posao ako jedan od njegovih ministara ima problem u komunikaciji s predsjednikom, a dijele ovlasti po zakonu, zaključila je.

Iako je ministar obrane jučer načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja pozvao da da ostavku, on je u priopćenju odgovorio kako ničime nije prekršio zakon i da vojnici nemaju pravo na ostavku. Bivši načelnik Glavnog stožera Lucić upozorava da javne rasprave o vojnom sustavu nisu dobre, jer uzrokuju podjele.

- Nitko nema pravo reći da je vojska "moja" ili "njegova", vojska je državna. Ovo sve što se događa u javnosti tijekom posljednjih dana nije dobro u jednoj vojsci koja je dostigla standarde NATO-a. Takva pitanja se rješavaju unutar institucija i ta pitanja se ne iznose van jer proizvode podjelu u narodu i unutar oružanih snaga, pojašnjava.

Vojni analitičar Igor Tabak podsjeća da ovo nije prvi sukob Vlade i predsjednika zbog imenovanja i smjena u vojsci. Rješenje bi, smatra, trebalo tražiti i u boljoj komunikaciji.

- Jer očigledno ta jedna ozbiljna komunikacija i onda suradnja na kojoj počiva cijeli jedan veliki dio državnog sustava je potrebna, a u zadnje vrijeme je nema. I tu naravno, kad stvari tako stoje, onda gledamo ovakve nemile scene koje dodatno pokazuju da je sustav upravljanja kadrovima u vojsci također ostao reformski nedovršen, kaže Tabak.

A za isti stol svi bi trebali sjesti 9. studenog, za kada je najavljena sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!