Što nakon odluke o privremenoj obustavi ukidanja mjere roditelj odgojitelj?

26.04.2022.

09:20

Autor: U mreži Prvog/HR/HRT/D.S.

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HR / HRT

Ako je mjera roditelj odgojitelj doista tako dobra, zašto ona nije uvedena ni u jednom gradu u Hrvatskoj, zapitala je Iva Ivšić iz Možemo!, u emisiji "U mreži Prvog". U emisiji su gostovali i Mislav Herman iz HDZ-a, Ivica Lovrić iz stranke Milana Bandića te Viktor Gotovac iz SDP-a.

- Ne bih rekla da je ovo poraz gradske vlasti, rekla je Iva Ivšić, zastupnica u gradskoj skupštini platforme Možemo! te dodala da se radi o privremenoj obustavi odluke, a odluka Visokog upravnog suda nije ušla u meritum, odnosno razloge, sadržaj i argumentaciju zbog koje je mjera izmijenjena. 


Kao glavne argumente za ukidanje mjere istaknula je da je mjera bila dizajnirana kao demografska mjera, međutim nije postigla demografski učinak, upitna je ustavnost mjere s obzirom na to da se zbog nje djeca nisu mogla upisivati dječje vrtiće, a mjera je zabranjivala zapošljavanje korisnicima. Od 2016. na mjeru je potrošena 1,8 milijarda kuna i mjera ugrožava opstojnost proračuna, navela je Ivšić. 


Posebni savjetnik gradonačelnika, ali i inicijator zahtjeva pred Visokim upravnim sudom da se odluka o ukidanju mjere roditelj odgojitelj poništi, Ivica Lovrić smatra da mu nije preostalo ništa drugo, nego da se obrati Visokom upravnom sudu, ne samo da zaštiti 30 000 najugroženijih sugrađana, nego i da zaštiti vladavinu prava.


- Aktualna vlast površno je pristupila tom problemu, u vrijeme predizborne kampanje najavljivali su da mjeru neće ukidati, nažalost prekršili su obećanje s jednim površnim obrazloženjem, a jučer je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec rekla da nisu niti napravili duboku analizu jer korisnici nisu htjeli sudjelovati u njoj, rekao je Lovrić.


Viktor Gotovac (SDP) istaknuo je da je odluka Visokog upravnog suda privremena i nije očitovanje o zakonitosti same mjere. 


- Ovakvom odlukom otvara se prostor za dijalog, naglasio je.


Mislav Herman (HDZ) uime zagrebačkog HDZ-a pozdravio je odluku Visokog upravnog suda te izrazio nadu da ona vodi odluci kojom će stečena prava roditelja odgojitelja ostati netaknuta. 


- Ako je mjera doista tako dobra, a znamo za nju od 2016., zašto ona nije uvedene niti u jednom gradu u Hrvatskoj, uvedena je samo u tri manje općine, upitala je Ivšić te dodala: Još uvijek ne znamo kada će sud donijeti konačnu odluku o mjeri roditelj odgojitelj i trenutačno imamo planirana sredstva u proračunu za isplatu sredstava za svibanj, no ako ćemo morati nastaviti isplaćivati sredstva, morat ćemo ići u rebalans proračuna. 


Lovrić smatra da mjera odluka roditelj odgojitelj s jedne strane rješava problem nedostatka mjesta u dječjim vrtićima u Zagrebu te ističe da aktualna gradska vlast u 11 mjeseci nije otvorila niti jedno novo vrtićko mjesto.


- SDP je u gradsku skupštinu uputio prijedlog da se valorizira i evaluira ono što se poduzelo kao kompenzacijska mjera i smatram da je s time potrebno ići dalje, rekao je Gotovac. 


Herman je naveo da je obustava ukidanja mjere roditelj odgojitelj "spasila" vrtićku sezonu te se zapitao što bi se desilo kada bi roditelji 4000-5000 djece tražili upis u vrtiće s obzirom na trenutačne kapacitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!