19:50 / 15.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Sabor o izmjenama ZUP-a

Saborski zastupnici ponovno na okupu

Saborski zastupnici ponovno na okupu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici raspravljali su o izmjenama Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kako bi se uporabom informacijsko-komunikacijske tehnologije, ubrzali i pojednostavili upravni postupci, a korištenjem elektroničke komunikacije smanjili troškovi te povećala učinkovitost.  Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics podnio je Saboru Izvješće o davanju odobrenje za lišenje slobode i određivanju istražnog zatvora protiv SDP-ovog zastupnika Stjepana Kovača, po zahtjevu DORH-a i USKOK-a.

U raspravi o izmjenama Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) zastupnica  Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) kazala je kako je zabluda da će uvođenje digitalnih tehnologija ubrzati postupke. 


- Nakon punih 11 godina mijenja se Zakon o upravnom postupku, a i sada se nudi polovično rješenje, smatra Orešković i dodaje kako dok nema sankcija i dok se stvari ne dovedu u red ne možemo biti pravna država.Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) najavila je potporu zakonskom prijedlogu u svrhu digitalizacije radi boljeg funkcioniranja sustava i ubrzanju upravnih postupaka i sporova. Naglasila je kako digitalizacija donosi uštedu vremena i učinkovitijeg rada tijela koji provodi postupke.


Potporu zakonskom prijedlogu i nastojanju da se stanje poboljša izrazio je i Željko Pavić (Klub SDP-a) koji smatra da se događaju dobre stvari kao što je informatizacija državne uprave.


Ružica Vukovac (Klub Domovinskog pokreta) također je podsjetila kako je Zakon o općem upravnom postupku stupio na snagu još 2010. i da je trebalo 10 godina za njegov izmjenu kako bi se upravni postupak mogao digitalizirati.


Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica pojasnio je, u ime predlagatelja, kako je Zakon o općem upravnom postupku kao opći postupovni zakon uređuje pravila na temelju kojih tijela državne uprave i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, pravne osobe koje imaju javne ovlasti, u okviru zakonskog djelokruga, postupaju i rješavaju u upravnim stvarima.


ZUP je, podsjetio je, stupio na snagu 1. siječnja 2010. i do danas nije mijenjan niti dopunjavan. Značajan napredak tada novoga ZUP-a bilo je stvaranje pravnih pretpostavki za korištenje suvremenih dostignuća informacijsko-komunikacijske tehnologije u upravnom postupanju. 


Kako je rekao ministar Malenica, ZUP sadrži odredbe koje dopuštaju i potiču digitalizaciju i elektroničku komunikaciju u svim fazama upravnog postupka, ali je pojedine odredbe potrebno izmijeniti ili dopuniti kako bi se potaknula elektronička komunikacije stranaka i javnopravnih tijela u upravnim postupcima, omogućilo korištenje novih tehnologija u interesu stranaka i potaknulo javnopravna tijela na digitalizaciju upravnih postupaka i korištenje državne informacijske infrastrukture.


Tako se odredbe koje propisuju upotrebu elektroničkog potpisa dopunjuju se na način da se traži kvalificirani elektronički potpis na podnescima koji se dostavljaju javnopravnom tijelu elektroničkim putem, a koje stranke u fizičkom obliku vlastoručno potpisuju, s obzirom da je kvalificirani elektronički potpis izjednačen s vlastoručnim potpisom odnosno ima jednak pravni učinak te pruža najvišu razinu sigurnosti elektroničkog pismena i njegovu neporecivost.


O izvješću MIP-a kojom je ukinut zastupnički imunitet SDP-ovom zastupniku Stjepanu Kovaču, u sabornici se nije raspravljalo. U obrazloženju MIP navodi kako se odobrenje daje zbog sumnje da je Kovač počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem.


U Čakovcu je u petak uhićen SDP-ov zastupnik i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, nakon što mu je ranije tog dana MIP skinuo zastupnički imunitet. Zahtjev za skidanje imuniteta te uhićenje Kovača poslalo je Državno odvjetništvo RH zbog sumnje u trgovanje utjecajem. Sumnja se da je Kovač uoči lokalnih izbora u svibnju ove godine inscenirao prijetnje smrću, navodno s ciljem da dozna tko stoji iza internetske stranice koja je o njemu negativno pisala uoči izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!