12:57 / 10.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sabor ovaj tjedan o SDP-ovom prijedlogu zakona o pobačaju

Konferencija oporbenih klubova

Konferencija oporbenih klubova

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor ovaj tjedan će, uz nekoliko vladinih zakonskih prijedloga, raspraviti i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Kako bi se SDP-ov zakon našao na dnevnom redu sjednice oporbene stranke iskoristile su instrument prikupljanja potpisa kako bi ga pogurale na raspravu.

Na to ih je potaknuo slučaj trudnice Mirele Čavajde koji je u javnosti aktualizirao temu prava žena na pobačaj.

SDP je još u listopadu 2020. u saborsku proceduru uputio taj zakonski prijedlog, no, o njemu se do danas Vlada nije očitovala niti se o njemu raspravljalo.

Prema prijedlogu SDP-a, o kojem će se zastupnici raspravljati u četvrtak poslijepodne, pobačaj u Hrvatskoj bio bi legalan, besplatan i dostupan.

Njime se uređuje pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među ostalim, SDP predlaže da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Predlažu i da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna u svim ustanovama.

Da se donose novi zakon o pobačaju pozvao je i Ustavni sud rješenjem iz 2017. godine jer je važeći zastario i donesen u bivšem sustavu. Novim zakonom, naveo je, propisale bi se edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako u ovom trenutku Vlada ne namjerava mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće, a koji datira iz 1978. godine.

Radni tjedan započinje izjašnjavanjem o amandmanima

Radni tjedan Sabor će započeti u srijedu izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, zakona o Hrvatskoj zakladi za znanosti i izmjenama zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a završiti u petak glasovanjem.

Sjednica u četvrtak započet će obraćanjem državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji u posjet Hrvatskoj dolazi povodom 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske.

U četvrtak, zastupnici će raspravljati i o vladinom prijedlogu zakona o kulturnim vijećima i financiranju potreba u kulturi kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi.

Tim zakonom će se, među ostalim, omogućiti i višegodišnje financiranje što je, ističe ministrica kulture, jako važno za sektor kulture i za sigurnost, stabilnost, mogućnost planiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!