Sabor počinje za sedam dana: Aktualno prijepodne moglo bi biti burno

12.09.2023.

19:36

Autor: Tatjana Munižaba/DnevnikP.F./HRT

Uoči nove sjednice sastalo se Predsjedništvo Hrvatskog sabora. Utvrđen je dnevni red iduće sjednice koja počinje za točno sedam dana. Na njemu je zasad 201 točka. Od toga su samo 34 nove.


Najpopularnije mjesto među zastupnicima je prostor za izjave ispred Bašćanske ploče. Malo manje popularno mjesto zastupnika - saborski kafić. Nepopularno mjesto zastupnika - sabornica. Sve u blaženom miru i tišini. Ali još samo tjedan dana.

- Započet ćemo aktualnim prijepodnevom u utorak. U srijedu ćemo raspraviti Zakon o izbornim jedinicama. To je zakon od interesa i javnosti i političkih stranaka, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ).

Ne političkih stranaka, nego jedne stranke - vladajućeg HDZ-a. Oporba, i lijeva i desna, ima sasvim druge interese.

- Što se tiče HEP-a, mogu samo reći Plenkoviću - vrime je, istaknuo je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Jandroković odgovara: Predsjednik Vlade je bio jasan. Dakle, odluku će donijeti kad on smatra da je to potrebno.

- Dakle, ili je nesposoban ili je ucijenjen. Ja mislim da je ucijenjen. I to je očito glavni razlog zbog kojeg će Frane Barbarić i dalje ostati na čelu HEP-a i zbog čega oni u ovom trenutku ništa ne rade, smatra Božo Petrov, predsjednik Mosta.

- Sedam godina imamo adhockkratski sistem upravljanja ovom zemljom. Helikopterski novac se dijeli onako kako se to procijeni da je to politički oportuno, koga to treba od biračkog tijela kupiti, koga korumpirati, istaknuo je Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

Što HDZ ima reći na oporbene optužbe, je li šefu HEP-a Frani Barbariću odzvonilo, bi li Jandroković već riješio aferu "plin za cent" da je u ovom trenutku predsjednik Vlade, a ne Sabora!?


- Ma dajte nemojte, nisam ja mlad da me takvim pitanjima izbacite iz takta, rekao je.

Gordan Jandroković jedan je od najisturenijih i najupućenijih članova HDZ-a, stranke koja će odlučivati o datumu raspuštanja Hrvatsakog sabora. Kad ga pitate hoće li ovaj saziv dočekati proljetno zasjedanje kaže brzinski - hoće. Kad ga pitate hoće li dočekati još jednu ljetnu stanku, evo što kaže, točnije ne kaže - Jandroković šuti i smješka se.

Jandrokovićev odgovor bez puštena glasa, oporbi i gromoglasan i jasan.

- Iščitavam da Hrvatski sabor neće dočekati sljedeću ljetnu stanku. Ja očekujem da će biti raspušten prije 15. srpnja sljedeće godine.

- Ja osobno mislim da će tijekom ožujka ili travnja doći do tih parlamentarnih izbora, izjavio je Marijan Pavliček, Klub zastupnika Hrvatski suverenisti.

Potvrde li mu se očekivanja, to znači da će Pavliček i ostatak društva iz ovog saziva još najmanje četiri mjeseca imati na raspolaganju besplatno sredstvo izborne promidžbe - saborsku govornicu. Uključuje se već 19. rujna u 9.30.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!