SDP spreman i na tzv. točkastu koaliciju?

31.08.2023.

19:43

Autor: Tatjana Munižaba/M.B./Dnevnik HTV-a/HRT

U središnjici SDP-a sastalo se Predsjedništvo, prema anketama, i dalje najjače oporbene stranke.

Za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Tatjana Munižaba javila se ispred središnjice stranke.

- Predsjedništvo već nekoliko tjedana unatrag razmatra sve moguće predizborne kombinacije koje bi povećale izborne šanse SDP-u. Zasad nema službenih rješenja, ali u neslužbenom razgovoru visoko pozicionirani SDP-ovci me uvjeravaju da će u sljedećih mjesec dana, do kraja rujna, donijeti krucijalne odluke, kazala je Munižaba.

- Prva i teža odluka jest hoće li u predizbornu kampanju ući s Peđom Grbinom kao premijerskim kandidatom ili će, s obzirom na njegov loš rejting kod birača, ponuditi drugo ime. Oni koji se spominju, poput Mirele Ahmetović, Borisa Lalovca ili Zvonimira Mršića, navodno za to nisu zainteresirani, rekla je Munižaba.

- Druga odluka koju SDP mora donijeti što prije jest hoće li nakon "košarice" koju je dobio od Možemo! na parlamentarne izbore izaći samostalno ili će tražiti suradnju sa srodnim strankama poput HSS-a, Centra, Radničke fronte ili GLAS-a. Prema informacijama iz stranke, razgovori se već vode i sve su te stranke spremne na predizbornu suradnju sa SDP-om. Ali prema infrmacijama iz vodstva SDP-a, oni su "raspoloženi" samo za Anku Mrak Taritaš, zaključuje Munižaba. 


- Spremni smo izaći na izbore samostalno, a pretpostavljam da smo spremni sklopiti određena savezništva s pojedincima ili strankama sličnog političkog i programskog usmjerenja. To je tzv. točkasta koalicija, rekao je Arsen Bauk.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!