Šalaj: U Zagrebu HDZ više neće biti na vlasti; Možemo! stvorio probleme SDP-u

17.05.2021.

08:01

Autor: Marija Gerbec Njavro/U mreži Prvog/HRT/D.D.

Šalaj: U Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti

Šalaj: U Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti

Foto: U mreži Prvog / HRT

"Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti", objašnjava politolog dr. sc. Berto Šalaj i analizira rezultate lokalnih izbora za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Iza nas je prvi krug lokalnih izbora. Općine, gradovi i županije dobili su članove predstavničkih tijela, a neki čak i čelnike, dok svi ostali čekaju drugi krug, među njima i četiri najveća grada - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Za lokalne izbore kaže se da su jedina prava anketa između nacionalnih izbora.

- Mislim da se situacija najbolje vidi u četiri najveća grada, tri i pol su izabrala promjenu. Ni u jednom od tih gradova aktualni gradonačelnici koji su u prethodnom mandatu vršili dužnost nisu bili kandidati, ali svejedno je došlo do velikih promjena, komentira komunikolog doc. dr. sc. Damir Jugo

O rezultatima HDZ-a

- Ovi izbori su na neki način potvrdili status HDZ-a kao najjače stranke desnog centra. Vidjeli smo rezultate za županijske skupštine i za župane gdje je HDZ opet ostvario vrlo dobre rezultate. U nekim gradovima nisu ostvarili očekivano, u Splitu su vjerojatno smatrali da će biti bolje, objašnjava politolog dr. sc. Berto Šalaj.

- U Zagrebu, koliko god oni govorili da su dobili dvostruko više glasova nego na prošlim izborima 2017., ti rezultati bili su katastrofalni. Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti, dodaje.

O rezultatima ljevice

- Što se tiče SDP-a, oni sigurno ne mogu proglasiti pobjedu, ali u slučaju pobjede u Rijeci mogu reći da rezultati nisu jako loši. Pojavila se nova opcija na lijevoj političkoj strani - stranka Možemo!, kaže politolog.

- Ovi lokalni izbori označili su nestanak nekih velikih političkih stranaka koje su bile važne na lokalnoj razini. Prije svega mislim na Hrvatsku narodnu stranku i Hrvatsku seljačku stranku, i ovi izbori su po mom sudu označili početak kraja Milana Bandića, kaže Šalaj.

Na pitanje što misli o odnosu SDP-a i Možemo! kao dvije stranke lijevog političkog spektra, Šalaj kaže da je prerano govoriti o tome.

- Ključ za taj odnos bit će kvaliteta upravljanja gradom od strane Možemo! u sljedeće tri godine. Ako pokažu da zaista mogu upravljati gradom u skladu sa svojim načelima, participativno i transparentno, u tom je slučaju SDP u velikim problemima, kaže Šalaj.

- Svi dosadašnji izazivači SDP-a koji su se pojavljivali na političkoj sceni, i Hrvatski laburisti, i ORAH, pa i Živi zid, nikad nisu imali priliku upravljati glavnim gradom, vrlo važnom lokalnom sredinom, dodaje.

Što se može očekivati u drugom krugu?

Tomislav Tomašević u drugom će se krugu boriti protiv Miroslava Škore, ali ima gotovo četiri puta veću potporu birača.

Miroslav Škoro već je najavio da će dati sve na ideologiju jer se svi trebaju ujediniti protiv ljevice.

- Kad bismo se strogo držali teorije, onda bismo rekli da drugi krug znači potpuno nove izbore, ne treba uživati na lovorikama rezultata iz prvog kruga. Ali mislim da je ovdje trend potpuno drugačiji, rekao je komunikolog Damir Jugo.

- Možemo! i Tomislav Tomašević nametnuli su se prije mnogo vremena kao jedina ozbiljna alternativa politici Milana Bandića i rezultat je ovdje. Škoro radi jedino što je moguće, on pokušava ideologizirati cijeli drugi krug, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!