01:11 / 17.05.2021.

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik 3/HTV/IMS

Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, evo prvih reakcija

Lokalni izbori 2021.

Lokalni izbori 2021.

Foto: HRT / Pixsell/IMS

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama i na samim glasačkim mjestima i u stranačkim stožerima, slavili su se uspjesi i ulasci u drugi krug.

S uvjerljivo najvećim brojem glasova u Zagrebu je Tomislav Tomašević slavio čim su stigle izlazne ankete.

- Večeras su građani Zagreba glasno rekli "da" promjeni. Večeras su građani Zagreba glasno rekli da kao grad možemo!, poručio je u svom završnom govoru.


U bitku za metropolu u fotofinišu ide i Miroslav Škoro, koji je s malom razlikom preuzeo drugo mjesto od aktualne obnašateljice dužnosti gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević.

- Ja sam uvjeren da ćemo u drugom krugu pokazati da postoji dovoljno razuma, dovoljno pameti, da u jednoj argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija! - poručio je Škoro.

U Splitu, gradu koji gradonačelnika ne bira dvaput, tijesna borba za gradonačelničku fotelju vodit će se između Ivice Puljka i Vice Mihanovića.

- Mi vas nećemo razočarati, svaku riječ koju smo izgovorili u ovoj kampanji, svako obećanje koje smo vam dali, mi ćemo se svim snagama zalagati da se to doista i ostvari. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica još nije završena. Da bismo zaista pobijedili, trebamo odigrati još jedno poluvrijeme, poručio je Puljak.

- Prethodna tri mjeseca cijeli smo grad obišli dva puta, to ćemo napraviti još jednom u idućih 15 dana. Na tome vam od srca hvala, a od sutra krećemo u konačnu pobjedu, poručuje pak Mihanović.

Izborni poraz pjesmom je priznao Željko Kerum. 

Izgledno je da će Rijeka ostati utvrda SDP-a. Hoće li tako i biti, pokazat će dvoboj Marka Filipovića i Davora Štimca.

Osijek bi mogao imati prvog gradonačelnika iz redova HDZ-a, s novom energijom u drugi krug ide Ivan Radić. Za čelno mjesto u Osijeku borit će se s Berislavom Mlinarevićem kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most.

Iako je obrađena većina biračkih mjesta, glasovi se još prebrojavaju u izbornim povjerenstvima diljem Hrvatske.

Pogledajte kako je prošla izborna noć:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!