09:39 / 07.12.2021.

Autor: Marija Gerbec Njavro/U mreži Prvog/HRT/D.D.

Jesu li sad cijene na našim postajama realne?

O cijenama energenata: "Vlada je dobro kratkoročno odreagirala"

O cijenama energenata: "Vlada je dobro kratkoročno odreagirala"

Foto: U mreži Prvog / HRT

- Vlada je vrlo dobro kratkoročno odreagirala. U budućnosti jedini način za prevenirati ovakve šokove i nagle promjene je veća elektrifikacija prometa i povećanje udjela obnovljivih izvora energije. U paraleli s tim kratkoročnim managementom, mislim da moramo razmišljati u Hrvatskoj i o jednoj široj i daljoj budućnosti kako bi štitili na taj način građane,i pogotovo gospodarstvo, naglasio je ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Koliko su građani uštedjeli zbog gotovo dvomjesečnog zamrzavanja cijena goriva? Što je to značilo za distributere - koliki su njihovi gubici i hoće li se oni pokušati smanjiti kroz cijenu goriva? Što će biti s cijenom plina u Europi nastavi li se zaoštravanje odnosa Rusije i Ukrajine? Raspravljaju državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac, i konzultant za energetiku Davor Štern.

Trenutne cijene goriva


- Cijene su sada ispod onih limitiranih cijena koje smo limitirali zadnjih mjesec i pol dana. Jasno da očekujemo da će se taj trend u smislu smanjenja nastaviti, obzirom da je jasno da je od dana kad smo uveli ovu mjeru sredinom listopada, na mediteranskoj burzi koja je nama bitna za derivate, došlo do značajnog pada tih istih derivata. Benzin je pao za 19 posto, dizel za 17 posto, znači negdje oko 170 dolara po toni benzina, 125 čini mi se dolara po toni za dizel, i jasno je iz tih fizičkih odnosa koliko je stvarno to poskupljenje bilo, i koliko je ova mjera bila opravdana, istaknuo je državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić.

- Na ovim cijenama je realno tržišno formiranje cijena kod nas oko regulacije, da nije bilo regulacije te bi cijene značajno bile nekad i više od 50 lipa razlike, i jasno kada se to sve sračuna na prosječni rezervoar goriva, koliko bi se kućanstava izmijenilo u tih mjesec i pol dana, to su značajna sredstva koja su građani uštedjeli. Taj dio je prevaljen 80 posto na teret opskrbljivača, 20 posto na teret države, PDV-a smo se tu jasno odrekli što je normalno jer tog prometa nije ni bilo jer je regulirano, a ovaj dio su opskrbljivači preuzeli na sebe, dodao je Milatić.

Na izjavu voditeljice da je EUROSUPER 95 na benzinskim crpkama danas 10,82 kuna po litri, a negdje i 10,87 kuna po litri, no litra EURODIZELA je jako malo pala, 10,97 ili negdje je čak poskupjela na 11 kuna i jednu lipu, državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić komentirao je kako je to pitanje pojedinih kompanija koje se bave distribucijom derivata i njihovih kalkulacija.

- Očekujemo da oni neće sada doknađivati svoje razlike od prije jer to ne bi bilo primjereno s njihove strane i jasno da bi se to zamijetilo, u slučaju kad bismo zamijetili da se tu neke nerealne stvari događaju jasno da ovaj zakonski alat koji imamo se ne bismo libili ponovno primijeniti, tako da očekujemo da će sve ići u skladu s onim što tržište diktira. Kod nas su te marže zadnjih nekoliko godina malo narasle, tako da sad očekujemo da će te marže sada biti u granicama predvidivog, i da ni gospodarstvo ni građani ne proživljavaju određene šokove jer to nam sad stvarno ne treba kada smo uspjeli ovako jedan široki krug energenata držati pod kontrolom, najavio je Ivo Milatić.

Jesu li sad cijene na našim postajama realne?

- Padovi koji se na tržištu primjećuju su puno značajniji nego padovi, odnosno cijene, koje gledamo danas na benzinskim postajama. Za očekivati je da postoji prostor da se te cijene smanjuju. Mi smo malo tržište i na malom tržištu je puno lakše cijenu formirati dogovorno, a ne isključivo tržišno, pri čemu ne impliciram da se to događa, ali sva ta kretanja na tržištu ukazuju da bi nekakav pad trebao predstojati, izjavio je ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac.

- Ono što mi sad gledamo su te kratkoročne oscilacije, mislim da je tu Vlada vrlo dobro kratkoročno odreagirala. U budućnosti jedini način za prevenirati ovakve šokove i nagle promjene je veća elektrifikacija prometa i povećanje udjela obnovljivih izvora energije. U paraleli s tim kratkoročnim managementom, mislim da moramo razmišljati u Hrvatskoj i o jednoj široj i daljoj budućnosti kako bi štitili na taj način građane,i pogotovo gospodarstvo, naglasio je Domac.

- Apelirao bih na to da kad govorimo da se cijena na našem tržištu formira temeljem cijene derivata na mediteranskom tržištu, da se ne zanosimo idejom da možemo formirati cijenu prateći cijene sirove nafte. Naše rafinerije ako uopće rade više nemaju mogućnost kroz njih pratiti marže, rafinerije, da se dođe do jeftinijeg goriva, i prepušteni smo mediteranskom tržištu, a to je u stvari i osnova za izračunavanje cijene, istaknuo je Davor Štern, konzultant za energetiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!