15:59 / 20.03.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Sisak: Za sanaciju šteta i razvoj izdašna pomoć EU fondova

Sisak: Sastanak o EU sredstvima

Sisak: Sastanak o EU sredstvima

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

O velikim mogućnostima sanacije šteta od potresa i daljnjeg razvoja stradalog područja kroz uporabu sredstava EU fondova, bilo je riječi na sastanku koji je u subotu na inicijativu saborskog zastupnika Ivana Celjaka (HDZ) iz Siska održan u tom gradu.

- To je prilika da se Sisačko-moslavačkoj i drugim slabije razvijenim županijama pomogne da sustignu one razvijenije, što je i cilj fondova EU-a, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ) te dodao da je, osim rješavanja egzistencijalnih pitanja, najvažnije pokrenuti gospodarstvo, jer je to jedino što će mladima omogućiti ostanak na ovom području.

- U Europskom parlamentu smo mnogo učinili u tom smislu, jer će u idućem sedmogodišnjem razdoblju za Hrvatsku biti na raspolaganju 24 milijarde eura, što je najviše europskih sredstava po stanovniku. Uz lobiranje naše Vlade, kroz niz amandmana smo u parlamentu nastojali dati svoj doprinos da možemo povući što više sredstava, rekao je Sokol. Naši su zastupnici, dodao je, bili i inicijatori rezolucije koju je donio Europski parlament da se i za potrebe sanacije šteta od potresa povuče što više novca. Ta nam rezolucija omogućuje i daljnje povlačenje novca za sanaciju šteta i razvoja Sisačko-moslavačke županije, rekao je.

Kroz mehanizam pomoći, kako je podsjetio, Hrvatska je od zemalja članica dobila oko sto kontejnera, tisuću šatora, pet tisuća sklopivih kreveta i drugo. Kako je dodao, iz Europskog fonda solidarnosti povući će se i dodatnih 319 milijuna eura. Osim toga, dodatna će se sredstva osigurati kroz projekte zdravstva, infrastrukture, demografije i revitalizacije.

Ivan Celjak spomenuo je i druge oblike državne pomoći, kao što je 100 milijuna kuna za hitnu sanaciju šteta, 10 milijuna kuna Ministarstva gospodarstva za mikropoduzetništvo na području županije što je, rekao je, posebno važno jer 4500 malih i srednjih poduzetnika zapošljavaju oko 19.000 ljudi.

HAC je vozače oslobodio plaćanja cestarine, donijeta je odluka o završetku autoceste Zagreb - Sisak, HEP je priključio veliki broj stambenih objekata na struju, HŽ je omogućio besplatan prijevoz vlakom stanovnicima sa stradalog područja, nabrojio je i zaključio da se sada treba angažirati na što učinkovitijem iskorištavanju sredstava EU-a.

Državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić govorila je o pomoći mladima, kojima je nužno osigurati uvjete za ostanak i dodala da su pokrenuti projekti za osnovce kako bi se novim edukativnim sadržajima i psihološkom pomoći u Topuskom barem nakratko udaljili od svakodnevnih problema. Isto tako, subvencijom voznih karata pomoći će se i studentima, dodala je.

Ravnatelj Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Mario Čelan napomenuo je da bi se u projektu "pametnih sela", s fondom od četiri milijarde eura, jedan pilot projekt trebao ostvariti i na području Sisačko-moslavačke županije. Spomenuo je i nužnu pomoć mladima za njihove start up-ove, posebno kroz projekt gaming industrije.

Na sastanku su bili nazočni i neki gradonačelnici s područja Sisačko-moslavačke županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!