19:33 / 19.03.2021.

Autor: Iva Magušić/Dnevnik/IMS/HRT/V.K.

Na Banovini nastavljena sanacija posljedica katastrofalnog potresa

Potres na Banovini

Potres na Banovini

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Na Banovini je nastavljena sanacija posljedica katastrofalnog potresa. Prema posljednjim informacijama, samo šteta na kulturnoj baštini u Sisačko-moslavačkoj županiji veća je od 400 milijuna eura.

Uklanjaju se objekti koji su do sada srušeni u Petrinji.  Srušeno ih je 10-ak, a sljedeći tjedan počinje rušenje još tri objekta. Petrinjcima - nije svejedno.

- Teško je to sve gledati. Po noći ti dođe još teže jer se sjetiš svega, svog djetinjstva i svog života koji si ovdje ostavio, govori Zlatko Gudić iz Petrinje.

No, optimizam ih ne napušta. 32 objekata u Petrinji su i zaštićena kulturna baština. Rušit će se, ali i ponovno graditi i to tako da su sačuvana sva obilježja kulturno-povijesne cjeline. Financirat će se to sredstvima iz Fonda solidarnosti.

- Oko 640 milijuna eura troška na kulturnoj baštini od toga je nešto više od 400 milijuna u području SMŽ, a nešto više od 200 milijuna eura je trošak u 9 županija, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Uz obnovu, za stanovnike je od ključne važnosti i poljoprivreda. Danas u Glini još jedna donacija - 10 tona stočne hrane.

- Znamo da je Glina bila negdje u vrhu u poljoprivrednoj proizvodnji prije rata, poslije rata je to stagniralo. Nažalost, ovim potresom ponukalo je ljude i sve donatore da se ponovno pokrene proizvodnja, govori Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Gline.

Stručnjaci i dalje istražuju rupe u Mečenčanima. Jer otvaraju se nove - sada ih je 133.

Za stanovnike ovog područja mira nema - tlo se i dalje trese, a potres je uzeo još jednu žrtvu. Sinoć je preminula 93 ogodišnja osoba teško ozlijeđena u potresu koji je pogodio ovaj kraj krajem prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!