Oporba napala Tomaševića, usporedili ga s njegovim prethodnikom

26.01.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: M.M./Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

19. sjednica zagrebačke Gradske skupštine

19. sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Sjednica Zagrebačke skupštine, koja je počela aktualnim satom, potpuno je bila u znaku štrajka radnika Čistoće. Oporba je napala gradonačelnika Tomaševića zbog odluke da s radnicima ide skupljati otpad, uspoređujući ga s njegovim prethodnikom Milanom Bandićem.

Jutro u Gradskoj skupštini obilježeno je cijelim nizom stanki zbog nezadovoljstva oporbenih zastupnika jer gradonačelnik Tomislav Tomašević nije u Skupštini i ne radi svoj posao, već je na terenu s radnicima Čistoće.

- Iza 14 sati gradonačelnik je došao na Skupštinu i nastavio odgovarati na pitanja zastupnika, rekao je HRT-ov novinar Ante Raić u Regionalnom dnevniku. 

Istaknuo je kako je nakon toga uslijedila prva točka dnevnog reda o prikupljanju komunalnog otpada.

- Gradonačelnik je obavijestio zastupnike o postignutim dogovorima s radnicima, te rekao da se proces mirenja Uprave Zagrebačkog holdinga i sindikata nastavlja sutra u 10 sati. 

Pred zastupnicima je još 30-ak točaka, te se očekuje da će rasprava potrajati do kasnih večernjih sati.

Dolazak gradonačelnika u Skupštinu nakon prikupljanja otpada oporba je pozdravila na svoj način.

- Svakako mislim da je to dobro za grad Zagreb i bilo bi vrijeme da on zaista ostane kao zaposlenik Čistoće, a da vođenje Grada prepusti onima koji su kompetentni, rekao je Ivica Lovrić, nezavisni zastupik.

U Klubu zastupnika Mosta smatraju da potpisano obećanje gradonačelnika radnicima - za Upravu Holdinga nije obvezujuće.

- Jeste li vi to napravili namjerno ili ste to napravili slučajno na način da vam je pravna služba propustila ukazati na taj potencijalnio propust, upitao je Trpimir Goluža, zastupnik Mosta.

- To što radite je podmećete klipove sumnje u nešto što je bio moj dogovor direktno s radnicima Čistoće koji su tamo bili, odgovorio je gradonačelnik Tomašević. 

U HDZ-u se pitaju tko je donio odluku o otkazima radnicima jer je šef Čistoće
Davor Vić navodno bio na službenom putu u Londonu.

Kriza s otpadom, smatraju zastupnici, samo je potvrda činjenice da Zagreb nema strategiju zbrinjavanja otpada, a mogla bi upućivati i na lošu komunikaciju u Zagrebačkom holdingu.

Dio smatra kako se Tomašević koristi metodama kojima se koristio bivši gradonačelnik Milan Bandić. Tomašević takve insinuacije odbacuje.

- Na pitanje zašto prvi dan nisam došao odmah među radnike Čistoće rekao sam da ja nisam bivši gradonačelnik iz perspektive da svaku stvar koja se dogodi odmah ja uskačem, ne uskačem, rekao je gradonačelnik.

No čini se kako će uskakanja ipak biti jer za 30 dana mora namaknuti 80 milijuna kuna za povećanje koeficijenata onim istim radnicima s kojima je danas prikupljao otpad.

Zastupnici pozivaju gradonačelnika Tomaševića da ne ide stopama prethodnika

Novinar Raić za podnevni Dnevnik javio je da su zastupnici do podneva raspravljali samo o zapisnicima s prošle sjednice. Dodao je i da je po hodnicima, očekivano, glavna tema štrajk radnika Čistoće.

Zastupnici pozivaju gradonačelnika Tomaševića da ne ide stopama prethodnika, nego da se pojavi u Skupštini i obavlja svoj posao, a neki ga čak pozivaju na ostavku, "ako već želi raditi u Čistoći".

Tijekom stanki, na konferencijama za novinare, zastupnici su pozvali gradonačelnika da dođe na sjednicu i odgovara na pitanja na aktualnom satu.

- Gradonačelniku Tomaševiću koji je na čelu Grada Zagreba došao kao zeleni aktivist i ultraljevičar koji se brine za radnička prava u samo dvije godine postao je najveći neprijatelj istih tih radnika, rekao je Mislav Herman (HDZ).

- On (Tomašević) pokazuje da želi biti inačica Milana Bandića. Obukao je uniformu i kreće u skupljanje otpada, a mi zastupnici u Gradskoj skupštini vjerojatno bismo pitanja gradonačelniku na aktualnom satu trebali postavljati djelatnicima Čistoće, rekao je Igor Peternel (Domovinski pokret). Dodao je da su zabrinuti "da on ne pojede smeće poput njegovog prethodnika". Zabrinuti su za njegovo zdravlje.

 

Zastupnik Mosta Trpimir Goluža komentirao je situaciju i dogovor sa sindikatima zbog kojeg je prekinut štrajk, ustvrdivši da je Tomašević "bezuvjetno kapitulirao".

- Radnici Čistoće prisilili su ga da se preobrazi u njemu omraženi lik Milana Bandića, a da to njegovo sramoćenje bude još veće, sve je morao napraviti pred objektivom javnosti, rekao je Goluža.

Zastupnica Kluba Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Gordana Rusak ustvrdila je da Tomašević glumi nekoga tko se brine za radnike i skuplja s njima smeće.

- Da je to radio na vrijeme, da se nije ponašao kao despot koji ne razgovara s radnicima, ovog problema ne bi bilo, dodala je Rusak.

Zamjenica Dolenec odgovarala umjesto Tomaševića

U međuvremenu je na sjednicu Skupštine došla zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, koja je umjesto gradonačelnika odgovara na pitanja zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!