19:19 / 15.01.2022.

Autor: HRT

Sjećanje na 1992.: Mnogo je emocija, posebice među braniteljima

Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Foto: HRT / HRT

Mnogo je emocija danas, posebice među braniteljima koji su tih dana bili na bojištima, političkim akterima koji su prije 30 godina sudjelovali u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske, ali i među aktualnim političkim vodstvom, koje se danas nosi s drugačijim izazovima, kao što su pandemija i posljedice potresa. Povodom obilježavanja ove okrugle obljetnice, prigodno su večeras zasvijetlile i zagrebačke fontane - i to u bojama zastava država koje su priznale Hrvatsku, od Slovenije 1991. pa sve do Kosova 2008. , izvijestio je za Dnevniku HTV-a novinar Šime Vučević. 

Jutros je služena i misa zahvalnica koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. 15. siječnja 1992. dogodila se povijesna prekretnica, kada govorimo o geopolitičkom pozicioniranju Hrvatske. S druge strane, niz danas poslanih političkih poruka okrenut je novim ciljevima, kao što je ulazak u Schengen i eurozonu, ali i rješavanju aktualnih problema, među kojima je i demografsko pitanje. Mnogo je reakcija povodom današnje obljetnice - od branitelja do političara. 

1828 dana svoga života Nenad Vlahovac je uložio u borbu za slobodu. 30 godina poslije na koži je 350 šavova, a u srcu nemjerljiv ponos.

- Kad pogledam svoju ruku dolaze mi slike, sjetim se svega i loših trenutaka, bilo je i lijepih trenutaka u ratu ne mogu reći da nije. Sjetim se svega i naravno da sam ponosan što sam doprinio slobodi Lijepe naše – ističe Nenad Vlahovac, pripadnik 2. gardijske brigade "Gromovi".

- Bili smo na položaju na Šestan brdu ili na Glinskoj poljani, točno vam ne mogu reći, ratovali smo normalno. Kada smo saznali za tu vijest, još jače, još žešće – prisjeća se Dražen Marjanović, pripadnik 2. gardijske brigade.

Dan je to koji sintetizira ključne godine za Hrvatsku - naglašava premijer.

- Hrvatski narod predvođen i predsjednikom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima iskoristio taj trenutak i pada Berlinskog zida i tektonskih promjena u Europi i zahvaljujući i referendumu, ali prije svega i hrvatskim braniteljima koji su obranili Hrvatsku prilikom velikosrpske agresije i Miloševićevog režima i izvojevali slobodu – kaže Andrej Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima, vojnim invalidima, civilnim žrtvama i njihovim obiteljima.

- Međunarodno priznanje slijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku kada je znatan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će slijediti 1995. godine nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske - poručuje.

No i prije njih, vjera je bila velika.

- Niti u jednom trenutku mi nismo sumnjali u našu pobjedu. Ljudi koji su u to vrijeme obnašali odgovorne dužnosti su iznimno zaslužni, ali podcrtavam, najzaslužniji su hrvatski branitelji – poručuje Tomo Medved, ministar branitelja.

Čestitke je Hrvatima i Hrvaticama uputio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Čuvajmo uspomenu na te ponosne i slavne dane i na ljude koji su ugradili sebe u hrvatsku slobodu. Pred nama je novo doba, novi izazovi, nove prilike, iskoristimo ih – poručuje.

Na svetoj misi na kojoj su bili i predstavnici Vlade, kardinal Josip Bozanić poručio je da nas nema mnogo, stoga se ne smijemo dijeliti. Čini mu se da ponekad ima više kandidata za vodstvo nego li za odgovorno i vjerodostojno obavljanje aktualnog zadatka.

- Neka ova obljetnica bude prilika za razvoj novih stilova upravljanja, oslobođenih nepotrebnih birokratskih usporavanja, već usredotočenih na služenje drugima – naglašava Josip Bozanić, kardinal i nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije.

U usporedbi s vremenima prije, postignuto je mnogo - tvrdi ministar Grlić Radman.

- Danas smo ravnopravna članica Europske unije, članica NATO saveza, članica smo svih najvažnijih međunarodnih asocijacija – podsjeća ministar vanjskih i europskih poslova.

- Nikad dovoljno pravne države i to je ono na čemu svi trebamo raditi – poručuje Mate Granić, potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991.-1992.

U Vukovaru je Peđa Grbin poručio da je obljetnica pravo vrijeme za analizu proteklih 30 godina - što je bilo dobro, a što loše.

- Hrvatska nije uspjela osigurati da se apsolutni svi građani u zemlji osjećaju dobro. Hrvatska nije uspjela osigurati da u ovoj zemlji svi žive na način koji ih ne bi tjerao od njihovih kuća. Hrvatska nije uspjela osigurati da svi od svog rada mogu živjeti dostojanstveno – smatra predsjednik SDP-a.

Iako se slavi jedan od ključnih dana za stvaranje države, premijer je naglasio da postoje akteri koji danas rade na njezinoj demontaži.

- To sad nije nešto da se dogodilo slučajno, dakle oni idu kao da je netko napravio onu salama taktiku i režu 'feticu po feticu' svakih mjesec dana napad. Dakle to je jasno kao dan – smatra premijer.

A to ugrožava - poručuje premijer - ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!