Plenković: Većina nije svjesna da struju plaćaju 10 puta manje od tržišne cijene

25.08.2022.

12:41

Autor: HRT/E.L.S.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na samom početku sjednice premijer se osvrnuo na jučerašnji dan posvećen Nacionalnom vijeću za euro. - Četiri su ključne točke: Zaštita i informiranost potrošača, pravna sigurnost, pravodobno usvajanje svih propisa koji su bitni, dakle ovih 65 plus 23 zakona u Hrvatskom saboru, prilagodba svih segmenata društva, gospodarstva, a osobito opskrba banaka, poduzeća i građana novcem na vrijeme i javna rasprava, informiranje o uvođenju eura, prednostima za gospodarstvo i za građane. Mislim da su svi zakoni koji su pripremljeni kvalitetni, neki od njih su i šireg opsega, rekao je Plenković.

Partnerski sporazum težak 9 mlrd. eura

Napomenuo je da je Europska komisija odobrila partnerski sporazum s Hrvatskom koji sadržava nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir, riječ je o 9 mlrd. eura iz sredstava regionalne politike za ravnomjerni regionalni razvoj, umanjivanje nejednakosti i stvaranje novih prilika za razvoj.

Sporazumom su obuhvaćena četiri nacionalna programa: Program za konkurentnost i koheziju (EFRR i Kohezijski fond), Integrirani teritorijalni program (EFRR i FPT), Program za učinkovite ljudske resurse (ESF +) i program za EFPRA, koje tek treba donijeti. Kohezijska sredstva namijenjena su za smanjenje regionalnih gospodarskih razlika, poboljšanje vještina, osposobljavanje i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU-a poticat će se i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Plenković je podsjetio da je zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti ukupno Hrvatskoj za ovo desetljeće na raspolaganju oko 25 milijardi eura za razvoj.

Politika za zaštitu građana

Osvrnuvši se u uvodu sjednice i na visoku cijenu struje na energetskom tržištu, Plenković je poručio da će Vlada kao i do sada voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te "iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija".

- Imali smo i sjednicu Vlade u ponedjeljak u vezi cijena naftnih derivata, gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena i benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima za naše građane i gospodarstvenike, a Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice ove energetske krize jer su cijene energenata na tržištima zaista toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da plaća mjesečno struju više od deset puta jeftinije od tržišne cijene, naglasio je Plenković.

Vlada će, kaže, kao i do sada voditi računa o dobrobiti hrvatskih građana. Razrađuje se, najavio je, paket mjera na kojem rade brojni resori.

Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću

Komentirao je optužnicu protiv pilota koja je podignuta u Srbiji te naglasio kako su se već prije nekoliko mjeseci sastali s njima i obećali da će ih zaštititi.

- Čitava je ta optužnica politički montirana, tako je gledamo i kroz tu prizmu mislim da i oni i cijela javnost treba sagledati ovaj kontekst. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji i piloti će biti pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo način kako reagirati, rekao je Plenković.

Dodao je da nije stigla nikakva pisana informacija o optužnicama, a da će potpredsjednik Vlade Tomo Medved sutra obaviti razgovor s nekadašnjim pilotima.

Dva programa poljoprivrednih potpora ukupno vrijedna 10,5 milijuna kuna

Na dnevnom je redu, uz ostalo, bio je i Prijedlog donošenja Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2031., kao i prijedlog Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022., prijedlog Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kako je izvijestila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, program potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini, za koji je osigurano tri milijuna kuna, podrazumijeva pružanje pomoći jedinicama područne samouprave, kao i objedinjavanje javnih sredstava u tom cilju.

Intenzitet potpore kreće se od 30 do 100 posto, što ovisi od vrste mjere i razvijenosti pojedine jedinice područne samouprave, a maksimalna potpora po pojedinoj županiji doseže 500.000 kuna.

Program se odnosi na mjere uzgoja i kupovine uzgojno valjanih rasplodnih junica, kao i na troškove sakupljanja i prijevoza mlijeka od primarnih proizvođača do mjesta preuzimanja od strane vozila prerađivača mlijeka, naročito u udaljenim i slabije razvijenim područjima, s preostalim manjim mliječnim gospodarstvima, kojima prijeti gašenje, a koje se ne želi izgubiti, istaknula je ministrica.

Za program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu osigurano je 7,5 milijuna kuna, a maksimalna pojedinačna potpora iznosi 35.000 eura.

Vlada je usvojila i Prijedlog o promjeni naziva Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Dr. Juraj Njavro Vukovar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!