Solarna energija na javnim zgradama sve popularnija

28.09.2022.

18:01

Autor: Petra Neuner Geržinić/Mateja Kelemenić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U strahu od hladnoće koja nam prijeti ove zime, i porasta cijena električne energije, gradovi i županije pokušavaju doskočiti problemu i uštedjeti koju kunu. Ulaganje u solarnu energiju tako postaje sve popularnije. U Poreču je predstavljen projekt "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju" kojim će se do sljedećg proljeća ugraditi solarni paneli u Istri, na Cresu, Čakavcu, Zaprešiću i Ivanić Gradu.

Škola Žbandaj i vrtić u Baderni su pod fotonaponskim ćelijama još od 2014. kad je Poreč započeo s investiranjem u obnovljive izvore energije. Tada su postavljeni paneli snage 100 kilovata na osam objekata javne namjene.

- Te elektrane bilježe sedam godina rada. Ono što mi možemo reći je da su s ovim mjesecom elektrane proizvele gotovo milijun i 50 000 kWh zelene električne energije što znači da smo izbjegli da se u naš okoliš emitira gotovo 300 tona CO2, izjavila je Gordana Lalić, direktorica Parentium d.o.o za izgradnju grada, djelatnosti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

S tom energijom zadovolji se 40% sveukupnih potreba objekata na godišnjoj razini. To samo pokazuje snagu ovakvih projekata zelene tranzicije.

Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije napominje da će se koristiti obnovljivi izvori energije – sunce, more i vjetar.

Projekt uključuje realizaciju 22 solarne elektrane na javnim objektima u gradovima.

- Ono što držim da je za Istru itekako dobro je što imamo jako puno sunčanih sati, pa prema tome držim da upravo koristeći sunce možemo koristiti dobru energiju, izjavio je Boris Miletić, istarski župan.

Čak sedam elektrana bit će postavljeno u Istri - jedna u Poreču, pet u Puli i jedna u Vodnjanu. Naglasak je projekta - educirati građane, ali uključiti i solarne instalatere. Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, napominje da je u suradnji s javnim sektorom potrebno osigurati da se solarizacija provede na pravi način.

Ugradnja solarnih elektrana obuhvaćenih projektom predviđena je do travnja 2024. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!