Pojednostavljen proces izdavanja radnih dozvola za povratnike

16.04.2023.

07:20

Autor: Petra Neuner Geržinić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Radna snaga u turizmu

Radna snaga u turizmu

Foto: HTV / HRT

Uskrs je pokazao da bi ovo mogla biti rekordna turistička godina, a i rezervacije govore tomu u prilog. Neizbježna tema na početku i ove turističke sezone je radna snaga. Čini se da je riječ o manjem problemu nego lani, barem u Istri i kad govorimo o hotelijerima. Pomogle su izmjene Zakona o radu, mjera stalni sezonac te povećan cenzus za studente. Ipak, sve veći broj radnika dolazi iz tzv. trećih zemalja.

Larisa, Dimitar, Archie. I oni će ponijeti dio tereta turističke sezone u Istri.

Larisa je u srednjim godinama promijenila profesiju, a za barom je već osam godina jer je s uvjetima rada zadovoljna. Plaća je porasla dvostruko, a i radno je okruženje, kaže, motivirajuće.

- Od šefa do najglavnijeg direktora svi nas znaju po imenu i prezimenu mi nismo jedna brojka, govori Larisa Prenc,voditeljica bara u hotelu Maestral.

A Dimitar i Archie, Makedonac i Filipinac, među 300-tinjak su stranaca zaposlenih u pulskom hotelu. I to već drugu godinu. 

- Došao sam tu da tražim veći nivo hotelijerstva. Jako sam zadovoljan. Ovo mi je druga sezona, prošlu smo odradili fenomenalno, naglašava Dmitar Abramov, Makedonija. 

- Pula je lijep grad, ljudi su dobri, kao i rukovoditelji na radnom mjestu. Radimo kao tim i sa srcem, istaknuo je Archie, Filipini.

Baš takve djelatnike hotelijeri i traže.

- Oko 70 posto djelatnika od prošle godine se vratilo što je meni izuzetno bitno u proizvodu visoke kategorije, radi održavanja kvalitete, govori Aleks Živković, direktor Grand Hotela Brioni.

Poznavanje jezika svakako pomaže.

- We have ''dobar dan'', „dobro jutro”, „dobra večer”, how are you - ''kako si?”, govori Archie.

- Lani smo imali oko 270 stranih radnika, odnosno radnih dozvola. Ove godine očekujemo između 290 -300, nismo previše povećali broj. Mi se još uvijek trudimo zapošljavati lokalno stanovništvo, naglašava Izabela Frančula,kadrovska direktorica AHG.

Jer, potencijala na domaćem tržištu rada itekako ima. I plaća nije ključna, čini se. 

- Cijene kvalitetnog poslodavca koji će osim plaće osigurati kvalitetan smještaj, slobodan dan, prehranu... što pokazuje kvalitetan odnos prema zaposleniku, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

A domaćima i stranima, trud i marljiv rad itekako se vrednuju - povišicama, nagradama, edukacijama. 

- Možemo se pohvaliti boljim uvjetima rada, edukacijama. Ovdje zaposlenik može izgraditi karijeru, kazao je Matko Branković, voditelj Odnosa s javnošću Aminessa, Novigrad.

A da bi stranci ovdje lakše ostvarili karijeru, ove je godine pojednostavljen i proces izdavanja radnih dozvola za tzv. povratnike - one koji su već radili u Hrvatskoj. Time se smanjuju i gužve na policiji. Ipak, procjenjuje se da će se ove godine izdati 10-15 posto radnih dozvola više nego lani kad su izdane 32 tisuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!