Spajaju se tvrtke, ali ne i općine, zašto?

22.03.2023.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Spajanje općina, interesa nema

Spajanje općina, interesa nema

Foto: HTV / HRT

Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, a kako bi se smanjila njihova nepotrebna administracija Vlada je pokrenula projekt funkcionalnog i stvarnog spajanja. U rujnu je otvoren javni poziv koji korisnicima omogućuje i novčanu pomoć odluče li se ujediniti snage. I dok je primjerice za zajedničke tvrtke, komunalne redare ili pročelnike pristigao 51 zahtjev, za stvarno spajanje općina i dalje nema niti jednog.


Dejan Fertalj iz Velike Pisanice po zanimanju je dimnjačar, zaposlen je u komunalnom poduzeću Veliki Grđevac, gdje, kaže, radi sve što treba za poduzeće. Njegova nova komunalna tvrtka sada umjesto 11 pokriva 19 naselja. 

 - Dobit ćemo ujedno teren što se tiče sahrana, održavanja poljskih puteva, nerazvrstanih cesta, zelenih površina i svega onoga čime se mi bavimo, kaže Milan Trošćan, direktor Komunalnog poduzeća "Veliki Grđevac".

Dio je to ugovora dviju općina, koje sada imaju zajedničku komunalnu tvrtku s jednim direktorom i administracijom, a potporu im pruža i Ministarstvo financija. 

- Do 25% troškova koje ćemo imati prema Velikom Grđevcu Ministarstvo financija će nam vratiti, objašnjava Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica.

Slično namjeravaju učiniti i s vrtićem. U Pisanici se tek proširuje prostor općine za potrebe djece, dok u Grđevcu vrtić imaju već 30 godina. Eto prilike za novu financijsku olakšicu. 

Tomislav Pavlečić, načelnik općine Veliki Grđevac, ističe da vrtić ima ravnateljicu i odgajateljice, a da se sada „priča tek malo proširuje, ništa komplicirano”. 

I kad se tako dobro slažu, logično je pitanje zašto se dvije općine udaljene jedna od druge samo desetak kilometara ne bi i stvarno ujedinile. 

Pali objašnjava da bi se ukidanjem općina ukinuo život na selu te da se može funkcionalno uštedjeti na drugi način. 

- To je možda moguća priča, ali ne tako blizu jer dok god funkcioniramo i osiguravamo nekakva sredstva kroz razne natječaje, nema potrebe za spajanjem, smatra Pavlečić. 

Prema nekim izračunima, svaka peta općina nije ekonomski samoodrživa, no teško će bilo koji načelnik potpisati odluku da baš njegova prestaje s radom. Zbog toga će, na kraju taj gordijski čvor ipak morati presjeći država. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!