Sporne transplantacije bubrega živih darivatelja

08.06.2022.

20:26

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Sumnjive transplantacije

Sumnjive transplantacije

Foto: Dnevnik / HRT

Istražuju se moguće nepravilnosti u slučaju dviju spornih transplantacija bubrega živih nesrodnih darivatelja koje su obavljene u KBC-u Zagreb. Zdravstvena je inspekcija otkrila određene sumnje u disfunkcionalnost samog procesa doniranja. Čekaju se potezi DORH-a koji bi trebao utvrditi ono što inspekcija Ministarstva zdravstva ne može. Nužno je dobiti odgovor na pitanje je li grubo prekršena medicinska etika, je li riječ o zabranjenoj i kažnjivoj trgovini organima u Hrvatskoj?


Od transplantacije bubrega preko zdravstvene inspekcije do DORH-a. Istraga traje, a ministar zdravstva objašnjava.

- Činjenica da je odbijena transplantacija u jednoj zdravstvenoj ustanovi, a prihvaćena u drugoj je bio element na osnovu kojega je zdravstvena inspekcija postupala. Našla je određene nepravilnosti, daleko od toga da je to sumnja na prodaju organa - aposlutno ne, rekao je Vili Beroš.

Ipak, razmišlja se i o tome da se zbog moguće trgovine organima ubuduće odbijaju darivatelji iz zemalja s nižim standardom.

- Razmišlja se o svemu, ali ja vam o tome u ovom trenutku ne mogu govoriti, dodao je.

Istražitelji se zbog dviju upitnih transplantacija u KBC-u Zagreb bave brojnim pitanjima.

- Počevši od informiranog pristanka, zatim obaveze praćenja donora što je vrlo važno i to ne kraćeg, nego dugogodišnjeg praćenja donora, procjene njegovih psihosocijalnih elemenata, nadalje sustavu prijave eventualne sumnje na zlouporabu institucije transplantacije, rekao je Beroš.

Transplantacije s nesrodnih živih darivatelja iznimno su rijetke, privremeno su zabranjene u KBC-u Zagreb, no transplantacijski program, ističe ministar, nije ugrožen. U SDP-u inzistiraju na istrazi i sankcijama.

- Ne želim vjerovati da se takve stvari događaju i zato je to potrebno rasčistiti do temelja. Zato je potrebno otkriti što se točno dogodilo i ako je doista bilo trgovine organima najstrože sankcionirati sve one koji su bili u to uključeni, sve, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Da transplantacija život znači, dobro zna i Zrinka Mach kojoj je bubreg presađen prije 20 godina.

- Dobila sam bubreg umrle osobe, njegovoj obitelji sam beskrajno zahvalna na ovome. Nakon transplantacije doista imam kvalitetan život koji neb i imala da sam na dijalizi. Zato je moja poruka svima - hajde, nemojmo uništiti dobro što imamo, naglasila je Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

A imamo jedan od najboljih transplantacijskih programa u svijetu zahvaljujući kojem su spašene tisuće života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!