Stočari nastoje životinje zaštititi od visokih temperatura

23.07.2022.

16:34

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ventilacija i ovlaživač zraka za krave

Ventilacija i ovlaživač zraka za krave

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Iznimno visoke temperature i dugotrajna suša stvaraju probleme i poljoprivrednicima koji upozoravaju da će urod mnogih kultura biti znatno manji od očekivanog. Stočari pak nastoje zaštititi stoku od visokih temperatura, zbog kojih je smanjena proizvodnja mlijeka, ali i prirast.


Na imanju obitelji Maciček poduzeli su sve kako bi za svojih 50 krava ovih vrućih dana osigurali osvježenje i zadržali izvrsnu mliječnost. Uz ventilaciju postavili su i ovlaživače zraka.

- Za vrijeme većih temperatura nema oscilacija u proizvodnji mlijeka. Proizvodnja je stabilna. Vidi se i sad da krave leže, da je nekih 20°C, dok je vani više od 30°C, kazao je Franjo Maciček iz Žabjaka.

Posao im na nesnosnim vrućinama olakšava i robot za mužnju. Valentin Maciček kaže da im je tako bitno lakše, jer se ne moraju ustajati u pet sati ujutro.

I na farmi za tov junadi obitelji Pavičić u Staroj Rači golemi ventilatori osvježavaju zrak stoci.

- Pokazalo se to kao dobitna kombinacija. Stoka leži, miruje do večeri, dok ne zahadi i onda se uglavnom pokreće. Nešto su smanjili hranu, to je normalno. Prirast je manji na ovoj vrućini, ali uglavnom pozitivni učinci ovih ventilatora su nemjerljivi, naglašava Jakov Pavičić iz Stare Rače.

Suša će, već je sad očito, smanjiti urod glavne stočne hrane – kukuruza.

- Očekujemo da će cijene porasti enormno, a i kvaliteta kukuruza i silaže bit će znatno manja. Proizvodnja će biti manja i klipovi će biti znano manji, dodaje Pavičić.

Ta farma ima vlastiti bunar pa nema problema s vodom za stoku za razliku od mnogih drugih stočara jer po govedu treba osigurati od 50 do 100 litara na dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!