Stranačke financije: U minusu četiri od 24 parlamentarne stranke

07.03.2023.

Zadnja izmjena 17:19

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/V.K./HRT/Hina

Financije stranaka

Financije stranaka

Foto: Emica Elvedji / Pixsel

Prema financijskim izvještajima političkih stranaka za prošlu godinu, većina ju je zatvorila u plusu. Među ostalima, HDZ, Most, Možemo i Domovinski pokret. Ukupni minus na računu imaju SDP, Fokus, HNS i nezavisna lista Damir Bajs, koji će manjak iz prethodnih razdoblja još morati pokrivati. Stranke se uglavnom financiraju iz proračuna, donacijama i članarinama, a sva financijska izvješća objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Rezultate pokazuju godišnji financijski izvještaji za 2022. koje su, osim Odlučnosti i pravednosti (OiP), u zakonskom roku predale sve parlamentarne stranke. Izvješća su dostupna na mrežnoj stranici Državnoga izbornoga povjerenstva (DIP).

SDP je prošlu godinu zaključio s viškom prihoda od 2,7 milijuna kuna, no manjak od 10,7 milijuna kuna, koji je vukao iz prethodnog razdoblja znači da u sljedećem mora naći rješenje za manjak od oko osam milijuna kuna.

To će se, navodi SDP, pokriti iz viška prihoda idućih godina. Stranka radi na restrukturiranju poslovanja odgovornom politikom prema prihvaćanju budućih obveza, unutarnjom kontrolom, kontrolom troškova i brigom o potraživanjima. Financijski plan za 2023. trebao bi rezultirati viškom prihoda od 1,5 milijuna, tj. 194.571 euro.

Manje korake SDP je napravio već prošle godine - prihodi su mu bili 410 kuna veći od plana, a rashodi 980 kuna manji od plana i iznosili su 22,4 milijuna, odnosno 19,7 milijuna kuna.

Manjkovi iz prethodnog razdoblja


I HNS je prošlu godinu završio s viškom prihoda od 206 tisuća kuna, no zbog manjka iz prethodnog razdoblja u budućem mora pokriti manjak od 1,6 milijuna kuna.


Fokusova je financijska pozicija komotnija, pokriti mora manjak od 242 tisuće kuna. Prošlu je godinu zaključio s viškom prihoda od gotovo 400 tisuća kuna, no prenio je manjak od 640 tisuća kuna.


U sličnoj je poziciji i Nezavisna lista Damira Bajsa. Iako je 2022. zaključio s viškom od 102 tisuće kuna, zbog prenesenog manjka u idućem razdoblju čeka ga manjak od 129 tisuća kuna.


U prošloj godini nije bilo izbora, što se ogleda i u stranačkim financijama, prihodi su im manji nego u izbornoj 2021., manje su, primjerice, dobivali od donatora, a nije bilo ni naknade troškova izborne promidžbe.


HDZ: S plusom od 28,5 milijuna kuna


Najveća stranka, HDZ, i lani je stabilno poslovala. Prihodi su joj iznosili 43,4 milijuna kuna, rashodi 32,5 milijuna, a višak prihoda 10,8 milijuna kuna. Kad se tomu doda preneseni višak, stranka u iduće razdoblje ulazi s plusom od 28,5 milijuna kuna.


HDZ je planirao da će mu rashodi za 2022. iznositi 35,7 milijuna kuna, no iznosili su 32,5 milijuna. Do znatnije razlike između planiranih i ostvarenih rashoda došlo je zbog odgođene sanacije zgrade središnjice oštećene u potresu, objašnjava stranka u pratećoj dokumentaciji.


U vrlo precizno objašnjenim rashodima, HDZ je naveo i da je zbog nepoštovanja načela ravnopravnosti spolova (kod sastavljanja izbornih listi) kažnjen s 347 tisuća kuna.


Iako je prošlu godinu završio s manjkom od oko 1,4 milijuna kuna, tolika je razlika između prihoda od 4,6 i rashoda od 5,9 milijuna, zahvaljujući višku iz prethodnih godina, i Most je u novo razdoblje ušao miran, s plusom većim od pola milijuna kuna.


Prošla je godina, u financijskom pogledu, bila dobra i za stranke ljevice i desnice, tj. za Možemo, NL, Centar, ali i za Domovinski pokret, Hrvatske suvereniste, Hasanbegovićev Blok za Hrvatsku itd.


Stranke bez prihoda


Dvije se stranke, Socijaldemokrati i Pravedna Hrvatska, po izostanku prihoda razlikuju od svih drugih.


Jedini prihod Socijaldemokrata, stranke koju su osnovali bivši, mahom isključeni SDP-ovci, bile su donacije u iznosu od 450 kuna koje je stranci uplatio glavni tajnik Nikša Vukas.


Kod podjele SDP-a, novac koji stranke iz državnoga proračuna dobivaju za svakog zastupnika, ostao je SDP-u, njegovi članovi koji su otišli ili izbačeni nemaju pravo na njega.


 Preživjet ćemo, ima i drugih načina financiranja, odgovara Vukas na pitanje kako stranka namjerava financijski preživjeti te otkriva da računa na prihod od članarina.


Socijaldemokrati su kod osnivanja, 9. srpnja, imali 154 člana, tijekom godine broj im se popeo na 876.


Članarine im se, kao i kod drugih stranaka, razlikuju ovisno radi li se o studentima, umirovljenicima ili dužnosnicima stranke.


Mi smo rješenje o postojanju dobili tek nakon ljeta, a godina je završila u prosincu, naš pravi financijski izvještaj bit će tek nagodinu, sad smo morali zadovoljiti formu i zakonski uvjet, objašnjava glavni tajnik.


Slična se situacija dogodila i stranci Pravedna Hrvatska Milana Vrkljana koji je svojedobno s kolegicom Karolinom Vidović Krišto (OiP) napustio Domovinski pokret na čijoj je listi izabran.


Njegova stranka nije imala nikakvih prihoda, a kako je naveo u pisanoj Izjavi, u 2022. nisu imali programskih aktivnosti i s tim povezanih financijskih transakcija.


Godišnji financijski izvještaji za 2022. posljednji su u kojima su stranke poslovanje iskazivale u kunama. Već sljedeće, za 2023., bit će u eurima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!