Božinović: U tjedan dana COVID potvrdu preuzelo preko 100.000 ljudi

10:25 / 09.06.2021.

Autor: HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde potvrdio je punu funkcionalnost i interoperabilnost. Više od 100.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo sedam dana,napisao je na Facebooku potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zahvalio se građanima na interesu i napomenuo kako više od 1.7 milijuna osoba, čiji su podaci u nadležnim registrima, ima pravo dobiti EU digitalnu COVID potvrdu. Kroz sustav korisničke podrške odgovoreno je na više od 2000 upita građana.

- Provjera potvrda se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja. Do sada je uspješno validirano više od 8000 EU DCP Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala Republiku Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU DCP, dodao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!