19:59 / 15.01.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Sve više bolovanja zbog COVID-a

-

-

Foto: - / -

Posljednjih dana gotovo da nema poslodavca u zemlji koji nema golemih problema s manjkom radnika. Iako već dvije godine živimo u epidemiji, ovaj posljednji val izazvan omikronom mogao bi biti i rekordan po broju otvorenih bolovanja.


Radnika nema, a posla je više nego ikad prije, kažu nam vulkanizeri. U ovoj radionici svi su cijepljeni pa problema s bolovanjima zasad - nema. Ali ima sa sirovinom.

- Za sad nemamo problema s epidemiološke strane, sve se provodi, no što se tiče nabavke materijala, to je problem, sve kasni, robe nema. - žali se vulkanizer Dino Đuras.

Zbog bolovanja najteže je u prehrambenom sektoru koji na sjeveru zemlje zapošljava najviše ljudi.

- Pogotovo u firmama koje imaju linijsku proizvodnju, izostanak nekoliko radnika remeti čitav proces i dan danas se ti problemi moraju rješavati na dnevnoj bazi – smatra Dragutin Gložinić, HGK Varaždin.

Da ne bi bilo zastoja, u nekim tvrtkama radnici reagiraju na vrijeme.

- Nas je tu malo, razgovarali smo i odlučili da ćemo se cijepiti, i svi smo se cijepili s dvije doze i čekamo kad bude vrijeme za treću – kaže Dražen Foder, Viplast Varaždin.

Rokovi se moraju poštovati, posla nikad nije bilo ovoliko, a bolovanja sve poremete, kažu poduzetnici.

- Mi uvijek imamo problema s radnom snagom, za vrijeme korone smo zaposlili dodatna dva djelatnika, sad razmišljamo da bi opet zaposlili jer se ne možemo organizirati – otkriva Jura Bićanić, Viplast Varaždin.

U uredima, administraciji i informatičkom sektoru spas je u radu od kuće.

- Eventualno je bilo malo više bolovanja za djelatnike koji imaju djecu ili članove obitelji koji su se razboljeli, ali to smo uspjeli riješiti jer su se djelatnici ponašali odgovorno i sve na vrijeme prijavili – kaže Etelka Kožar, voditeljica ljudskih resursa, Mobilisis.

Prema podacima HZZO-a, 2019. iskorišteno je 56 tisuća dana bolovanja, prošle godine više od 60 tisuća.

- Samo 2019. poduzetnici su potrošili tri milijarde kuna, ne računajući troškove poput zamjene radnika koji je na bolovanju ili gubitka zbog neobavljenog posla – kaže Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

Velik je to pritisak na poslodavce, ali i na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Jer povećava se stopa bolovanja čije troškove podmiruju.

- Nije zbog toga što su ljudi dugo bili na bolovanju, duže nego bi bili 2019. nego upravo zbog toga što smo imali novi moment koji prije nismo imali, a to jer smo isplaćivali bolovanja zbog samoizolacije i izolacije – naglašava Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

A kako se širi omikron varijanta virusa tako i raste zabrinutost da će bolovanja biti rekordna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!