Sve više neriješenih predmeta u gruntovnicama

21.08.2022.

20:21

Autor: Eugen Husak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Sve više neriješenih predmeta u Gruntovnicama

Sve više neriješenih predmeta u Gruntovnicama

Foto: Dnevnik / HRT

Iako je sustav gruntovnica posljednjih godina u mnogočemu unaprijeđen i digitaliziran, problemi nisu nestali. U drugom kvartalu ove godine nagomilalo se gotovo 30 posto više neriješenih redovitih predmeta u odnosu na lani. Najdulje se čeka u Dalmaciji, Lici i Slavoniji.

Ako vas imovinskopravni poslovi odvedu na Pag - naoružajte se strpljenjem. Paška gruntovnica najsporija je u Hrvatskoj. Županijski odvjetnički zbor upozorava da se na rješavanje jednog predmeta predugo čeka. U prosjeku 162 dana.

- Predsjednik suda tvrdi da je problem u tome što naprosto nema sudskih savjetnika koji bi to mogli rješavati, ističe predsjednik Odvjetničkog zbora Zadarske županije Branimir Zorica.

Puno bolje nije ni preko Velebita - u Gračacu. Tu se u prosjeku čeka 148 dana.

Odgovor zašto je tako - nažalost nismo dobili jer je kameri HRT-a zabranjen ulazak u zgradu gruntovnice. Predsjednicu općinskog vijeća to ne iznenađuje jer, kaže, zbog kaosa u gruntovnici Gračac gubi milijune.

- Što su nesređene knjige. Mi još ni dan danas nemamo plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i ne možemo raspisati natječaj. Svake godine minimalno 2 milijuna kuna Općina Gračac gubi iz tog razloga, ističe predsjednica Općinskog vijeća Gračac Slavica Miličić.

Bez problema nisu ni Slavonci. U Vinkovcima se u prosjeku čeka 99 dana. U gruntovnici kažu da je do zastoja došlo zbog manjka zaposlenih. Ono što je nekoć radilo osmero ljudi sada radi samo petero.

- Od toga moram priznati da smo rijetko svi 5 jer ili je netko na godišnjem ili nažalost jer se radi o djelatnicama koje su prilično potrošene od posla pa je netko na bolovanju, objašnjava voditeljica ZK odjela Vinkovci Snježana Strmotić.

Zbog toga se dio slavonskih predmeta šalje u Varaždin, gdje se plaćaju i prekovremeni sati, ali većih pomaka nema jer je priljev novih predmeta i dalje velik. Bez novih radnika - poručuju - bolje neće biti. To tvrde i na Pagu, gdje su lokalni čelnici državi ponudili i sufinanciranje plaća.

- Tad je na tom sastanku u ministarstvu dogovoreno sve, ali do dan danas ništa. Ide nizbrdo umjesto uzbrdo, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Iz ministarstva poručuju da je broj neriješenih predmeta u gruntovnicama narastao ponajprije zbog većeg priljeva uzrokovanog provođenjem programa stambenog zbrinjavanja.

"Stopa rješavanja svih predmeta iznosi 91,80 %. U odnosu na posebne predmete, u II. kvartalu 2022. godine riješeno je više posebnih predmeta nego što ih je zaprimljeno. Stopa učinkovitosti iznosi 106,77 %.", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

U ministarstvu kažu i da je u odnosu na prošlu godinu zaprimljeno 4 200 predmeta više. Na nacionalnoj razini na njihovo rješavanje čeka se 23 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!