20:30 / 31.12.2021.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/HRT

Sve više zaraženih, Dalmacija obara negativne rekorde

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Kristina Stedul Fabac/Damir Spehar / PIXSELL

Danas je potvrđeno 5567 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 45 osoba, najmlađi među njima imao je 31 godinu. U bolnicama je 1808 pacijenata, 237 na respiratoru. Negativne rekorde i danas obara Dalmacija.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji i danas svaki drugi testirani pozitivan je na koronavirus. Borbu s epidemijom mogla bi dodatno zakomplicirati novogodišnja slavlja, ponajviše ono u Sinju.

- Ja kao zdravstveni djelatnik i liječnik koji sam u ovoj pandemiji dvije godine i svi mi zdravstveni djelatnici to ne možemo prihvatiti, ali isto tako da osobe koje obnašaju javne dužnosti imaju puno veću odgovornost nego pojedinci, ali ja se nadam da će pojedinci biti odgovorni i da neće doći na takva okupljanja, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Zaraza na otvorenom, upozoravaju epidemiolozi, itekako je moguća.

- Svakako je prednost okupljati se na otvorenom nego zatvorenom, ali opet moraju građani biti svjesni da se na otvorenom mogu zaraziti pogotovo ako će se grliti, ljubiti na to moraju pripaziti, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Virus se brzo širi. Dosad najveći broj novih slučajeva imaju dvije županije na obali - Dubrovačko-neretvanska i Zadarska.

- Samo u zadnja tri dana imamo 1.000 zaraženih, ne znamo je li omikron uzrok ili nešto drugo, ali brojke rastu i to nije dobro, rekao je Ante Babić, načelnik Stožera civilne zaštite Zadra.

Usto, i dalje imamo velik postotak smrtnih slučajeva. Bitku s koronavirusom izgubio je i 31.-godišnjak. Zbog svega toga na stolu pojedinih lokalnih stožera nove su epidemiološke mjere.

- Ove brojke pogotovo nemaju tendenciju smanjivanja nego čak bilježimo tendenciju porasta i to nas tjera da početkom idućeg tjedna predložimo odgovarajuće mjere koje neće biti lockdown neće biti zatvaranja ali neke mjere da smanjimo mobilnost ljudi, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Uz epidemiološke mjere, cijepljenje je najbolja zaštita. Povjerenje građana u cjepivo jedna je od novogodišnjih želja zdravstvenih djelatnika.

- S obzirom na to da nam taj omikron je već u Hrvatskoj, da se broj oboljelih povećava tako da se nadamo da će se interes za prvu dozu u Novoj godini povećati, poručila je Sanja Prlić, voditeljica smjene Cijepnog punkta Velesajam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!