Tko će biti novi gradonačelnik Osijeka?

20.05.2021.

07:43

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Kandidati za gradonačelnika Osijeka

Kandidati za gradonačelnika Osijeka

Foto: U mreži Prvog / HRT

Uoči drugog kruga lokalnih izbora u emisiji U mreži Prvog, sučelili su se kandidati za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić iz HDZ-a i nezavisni kandidat Berislav Mlinarević s potporom Mosta i Domovinskog pokreta. 
Galerija
Berislav Mlinarević , Foto: U mreži Prvog/HRT
Ivan Radić, Foto: U mreži Prvog/HRT

Mlinarević je rekao kako u drugom krugu izbora za gradonačelnika računa na birače koji nisu izašli na izbore, a njih je oko 60 posto.

- Razlog tome je veliko nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u politiku i upravo stoga sam se kandidirao kako bi poboljšao situaciju svojim iskustvom u gospodarstvu i to prenio u tokove grada, naglasio je.

- Svjestan sam da će biti teško biti gradonačelnik u gradu gdje ima 60 posto nezadovoljnih građana što je odraz dosadašnjih politika, govori Mlinarević.

Radić je u prvom krugu osvojio 38 posto glasova i kaže kako je zadovoljan zato što je to rezultat bolji nego što su to pokazivale ankete.

- Nadam se da će građani izaći u većem broju na izgore u drugom krugu te da ću ponoviti uspjeh iz prvog kruga te preuzeti odgovornost za vođenje grada, rekao je.

Radić je istaknuo da ako Mlinarević pobjedi da će HDZ kao oporba podržati sve dobre projekte u gradu.

- Do sada smo bili oporba i konstruktivno smo djelovali, a mislim da su građani to prepoznali s obzirom na rezultat koji sam postigao u prvom krugu, kazao je.

Jedan od prvih poteza, ako postane gradonačelnik, bit će bit će stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, rješavanje komunalnih problema kojih je u gadu puno.

- Jedna od stvari koju ću napraviti je kava sa svim živućim gradonačelnicima Osijeka, zato što smatram da je svatko od njih ostavio u svom mandatu neke dobre stvari. Volio bih poslušati i njihove savjete i njihova iskustva, naglasio je Radić.

- Mi smo i do sada , što se tiče gradskog Vijeća, u sučeljavanjima gledali da se ne dijelimo na lijeve i desne već da budemo konstruktivna oporba. Mislim da gradu Osijeku treba suradnja, bez obzira tko pobijedio. Mora se gledati na budućnost u kojoj moramo živjeti bolje, naglasio je Mlinarević.

Kako kaže, svoj je program temeljio na gospodarstvu, rekonstrukciji gradske uprave da bi mogla što bolje pomoći gospodarstvenicima koji će povećati zaposlenost u Osijeku i kako bi se time zaustavilo iseljavanje.

- Grad je i u ekonomskom i u demografskom smislu demoliran te stoga ekonomija, razvoj gospodarstva i zapošljavanje mora biti temelj, rekao je i dodao kako se mora raditi i na povlačenju sredstava iz EU fondova. 

Mlinarević govori kako se Slavonija treba razvijati u smjeru proizvodnje hrane kako bismo konzumirali zdravu hranu, a sve eventualne viškove plasirati u izvoz.

Radić se složio s Mlinarevićem glede potrebe za stabilnošću Gradskog vijeća. Rekao je kako u njegovom programu postoje projekti za najmlađe, ali i za najstarije.

- Sve umirovljeničke stranke u Osijeku su mi dale potporu i ja im se zahvaljujem, a ta je podrška temeljena isključivo na programskoj suradnji, rekao je.

Naglasio je kako je nedopustivo da se ove godine u Osijeku nije uspjelo upisati u vrtiće 200 djece, što je, kako kaže, nedopustivo.

- Osijeku trebaju dječji vrtić i tu se trebaju koristiti sredstva EU. Na žalost to se nije učinilo u protekle 4 godine, ali u naredim ćemo to iskoristiti, govori Radić.

Što se tiče mladih, Radić za njih ima konkretan projekt stanogradnje koji podrazumijeva to da grad iznajmljuje stanove mladim obiteljima na 10 godina, a nakon toga te obitelji imaju pravo prvo otkupa i odbije im se od toga najam koji su plaćali. Takav projekt uspješno funkcionira i u Dubrovniku.

Mlinarević govori kako je za uspjeh poduzetnika potrebna i funkcionalna zračna luka te kako je žalosno da do sada to nije prepoznato.

- Ovdje je trebao biti najveći cargo u Europi, ali oni koji su vodili zračnu luku i gradski oci to nisu prepoznali, rekao je.

 Radić je istaknuo kako ga veseli što će Vlada RH u narednom periodu uložiti 400 milijuna kuna u Zračnu luku u Osijeku.

- Ono što Osijek čini slavonskom metropolom je svakako Zračna luka preko koje ćemo biti povezani ne samo s ostatkom Hrvatske, već i Europe i svijeta, zaključio je Radić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!