Radnici HEP-a nakon napada bombom izvan životne opasnosti

27.01.2021.

14:11

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Pakrac, mjesto napada

Pakrac, mjesto napada

Foto: Antonio Pejsa / PIXSELL

Nezapamćen napad na djelatnike HEP-a dogodio se jutros u Pakracu. U trenutku kada su mu djelatnici Elektre Križ došli isključiti struju, 71-godišnji muškarac na njih je bacio eksplozivnu napravu. Radnici su ozlijeđeni, a počinitelj je uhićen.


Mirno prijepodne u pakračkoj Ulici Jana Žiške oko 9.15 sati prekinula je eksplozija. HEP je priopćio da su trojica radnika HEP-Operator distribucijskog sustava, Elektre Križ, napadnuta eksplozivnom napravom prilikom obavljanja isključenja električne energije po nalogu opskrbljivača na mjernome mjestu u Pakracu.

- Bila sam u kuhinji kad je ruknulo. Mali je doletio i veli: "Teta Maro, zatvori kapiju, ne puštaj nikoga, Milorad je pucao na nekoga, bacio tu bombu", priča Mara Gunjević iz Pakraca.

Susjedi kažu da s počiniteljem nisu imali problema.

- I jučer smo bili skupa kod jednog djeda, malo popričali, ma ja nisam vjerovao da bi on tako nešto mogao napraviti, kaže Milan Mlinarević.Galerija
Na radnike HEP-a bacio bombu nakon što su mu došli isključiti struju , Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Na radnike HEP-a bacio bombu nakon što su mu došli isključiti struju , Foto: Ivica Galovic/PIXSELLNa radnike HEP-a bacio bombu nakon što su mu došli isključiti struju , Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

No, policija je utvrdila kako je eksplozivna naprava bačena na trojicu djelatnika HEP-a, koji su onamo stigli da bi po nalogu opskrbljivača počinitelju isključili struju. 

- Uhićen je 71-godišnji muškarac i slijedi daljnje krim istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti navedenog događaja, kaže glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Dvojica teže ozlijeđenih odmah su prevezena u pakračku bolnicu, dok je treći zbog ozlijede abdomena pomoć zatražio naknadno. Svi su hospitalizirani. 

Najteže stradali djelatnik prebačen je u KBC Zagreb. Abdominalni kirurg KBC-a Zagreb dr. med. Željko Jelinčić rekao je našoj novinarki Lani Gašparac u HTV-ovom večerašnjem Dnevniku kako je pacijent, rođen 1968. godine, dovezen sa sumnjom na ozbiljne povrede glave.

- Nakon evaluacije svih ozljeda, nađena su tri gelera u području glave, od kojih je jedan prodro u lubanjsku šupljinu, geler u području prsišta koji nije prodro u prsište, više gelera u području abdomena, trbuha, koji su povrijedili jetru i na više mjesta tanko crijevo, te mnoštvo gelera po nogama. Sve su ozljede zbrinute, pacijent je trenutno izvan životne opasnosti, slijede mjere intenzivnoga liječenja i praćenje pacijenta, rekao je Jelinčić.

Pacijenti u Pakracu i dalje su stabilno i uspješno se liječe.

Iako povremeno traže policijsku zaštitu pri ovakvim poslovima, u HEP-u danas šok. Poručuju da su zgroženi ovim događajem te da najoštrije osuđuju napad na radnike koji su uredno obavljali svoj redovni posao.

- Radnici HEP grupe dijele ogorčenje i zabrinutost s obiteljima i kolegama napadnutih radnika, ističu iz HEP-a u priopćenju.

- Najoštrije osuđujemo i zgroženi smo ovom situacijom te dijelimo zabrinutost s obiteljima naših radnika, poručio je Željko Sokodić, direktor HEP-ODS-a Elektra Križ.

"Je li došlo vrijeme da se prestanemo igrati rata?"

Strukovni sindikat radnika HEP-a pozvao je hrvatsku izvršnu i zakonodavnu vlast da učini više u razoružavanju stanovništva od zaostalog naoružanja, ako treba - kažu - i drakonskim kaznama.

Ovo nije prvi put da se na HEP-ove radnike koji samo obavljaju svoj posao nasrće vatrenim oružjem i eksplozivnim napravama, kažu.

U TEHNOS-u se pitaju "nije li već jednom došlo vrijeme da se prestanemo igrati rata?".

Poslovodstvu pak poručuju da "svoju socijalnu osjetljivost i odgovornost prema radnicima ne pokazuju samo nakon tragedija poput ove u Požegi ili one u Hidroelektrani Dubrovnik, već da napokon naprave iskorak i povećaju sigurnost i vrednovanje operativaca".

"Nastradali monteri Elektre Križ dio su HEP-ove operative koja se sustavno omalovažava, a to je upravo ona ista kategorija radnika kojoj gotovo da nismo rekli niti hvala što posljednjih mjesec dana požrtvovno radi na dizanju brojnih porušenih postrojenja na potresima pogođenom području te na ponovnoj normalizaciji opskrbe električnom energijom", poručuju u priopćenju.


Zamjenik pakračke gradonačelnice Ivanović oštro osudio napad bombom

U ime Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, kao zamjenik pakračke gradonačelnice i u osobno ime Nikola Ivanović u priopćenju za javnost najoštrije osuđuje današnji napad bombom pripadnika srpske zajednice na radnike HEP-a. 

Ivanović u priopćenju izražava najoštriju osudu, kako je ocijenio, "današnjega suludog čina pojedinca koji je iz samo njemu poznatih razloga teško ranio dvojicu radnika HEP-a koji su samo radili svoj posao". 

- Tim činom pojedinca, koji je pripadnik srpske zajednice, ne želimo da se ugroze dobri međunacionalni odnosi među stanovništvom Pakraca znajući činjenicu teškog stradanja ovoga grada" tijekom rata, ističe Ivanović.

Izražava nadu da taj "suludi čin pojedinca" neće ugroziti dosadašnji suživot na tom području i suradnju u gradu, županiji i državi jer zajednica ne može nositi odgovornost za taj tragični događaj. 

Ivanović također se nada da će ozlijeđeni radnici biti dobro i da će se brzo oporaviti. 

- Ističemo jako dobro suradnju koju imamo s HEP-om u pogledu reelektrifikacije preostalih sela bez električne energije, te je stoga naša žal još veća, stoji na kraju priopćenja Nikole Ivanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!