Trideset godina Hrvatske biskupske konferencije

19.05.2023.

13:08

Autor: Domagoj Puškarić/Riječ i život/HTV/B.B.B.

Dražen Kutleša predvodi svetu misu povodom Bleiburške tragedije

Dražen Kutleša predvodi svetu misu povodom Bleiburške tragedije

Foto: Igor Soban / Pixsell

Hrvatsku biskupsku konferenciju utemeljio je dekretom 15. svibnja 1993. papa Ivan Pavao 2. Dogodilo se to nakon gašenja Biskupske konferencije Jugoslavije, a nakon velikih povijesnih događaja poput međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u siječnju 1992. U tom ratnom vremenu tijekom kojeg je trećina teritorija naše zemlje bilo okupirano, biskupi pokreću središnje tijelo Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Prvo zasjedanje biskupa održano 8. lipnja 1993. pratio je za emisiju Mir i dobro dugogodišnji novinar i urednik Hrvatske televizije Neno Kužina.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić pojasnio je što je to biskupska konferencija, kako djeluje i koji su ključni trenuci iz njezine 30 godina duge povijesti.

- Biskupska konferencija je po zakoniku Kanonskog prava skupština biskupa, sabor biskupa jednoga naroda ili jednoga područja. Najčešće su granice jedne biskupske konferencije granice jedne države kao što je Hrvatska biskupska konfewrencija, kao što je biskupska konferencija recimo Slovenije ili Bosne i Hercegovine. Isto tako može biti i biskupska konferencija jednog područja. Imamo u susjedstvu Međunarodnu biskupsku konferneciju sv. Ćirila i Metoda, koja okuplja biskupe iz Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore. Dakle, to je sabor biskupa koji zapravo raspravljaju o nekim zajedničkim temama. Svaki biskup je suveren na području svoje biskupije, ali postoje na određenom području neke zajedničke teme o kojima biskupi zajednički raspravljaju. To su na primjer katehetska pitanja, evangelizacijska pitanja, prevođenja liturgijskih knjiga, ekumenska pitanja itd., pojasnio je.

Sjećanja kardinala Josipa Bozanića


U ekskluzivnom razgovoru za emisiju Riječ i život, prvih dana Hrvatske biskupske konferencije, ali i njezina značaja u društvu prisjetio se kardinal Josip Bozanić, predsjednik konferencije u dva mandata.

- To je bilo vrijeme kada smo puno planirali jer smo gledali u budućnost i radovali se onome što se događa, ali moram priznati da je u isto vrijeme sve to bilo pod jednim pritiskom. Još uvijek je trajao rat, još uvijek je dio Hrvatske države io pod okupacijom, a osobito u to vrijeme, 1993., je bila veoma teška situacija u Bosni i Hercegovini, tamo je bio rat vrlo žestok, posvjedočio je.

Kardinal Josip Bozanić

Kardinal Josip Bozanić

Foto: HTV / HRT

Mišljenje Dražena Kutleše


U emisiji je svoje viđenje biskupske konferencije iznio i njezin aktualni predsjednik, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

- Uloga Hrvatske biskupske konferencije treba biti više ona koja će nastupati na nacionalnoj razini. Mi biskupi se redovito sastajemo, vidimo koji su problemi, nastojimo ih definirati i onda dalje djelovati skupa, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!