Tisuće vjernika se i u utorak opraštaju od bivšeg pape Benedikta XVI.

03.01.2023.

Zadnja izmjena 20:02

Autor: Domagoj Puškarić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Vjernici odaju počast bivšem papi Benediktu XVI.

Vjernici odaju počast bivšem papi Benediktu XVI.

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Više tisuća ljudi, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, odali su počast bivšem papi Benediktu XVI. u utorak, drugog dana otkako je njegovo tijelo položeno u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Orban, prvi šef vlade koji je odao počast bivšem papi koji je umro u subotu - osim talijanske premijerke Giorgie Meloni - zaustavio se sa suprugom pred Benediktovim tijelom nekoliko trenutaka u molitvi.

Vatikan je objavio da je još oko 25.000 ljudi odalo počast Benediktu do podneva u utorak, nakon 65.000 koji su to učinili u ponedjeljak.

Otkako je Benedikt umro, papa Franjo obavlja svoj uobičajene dužnosti. Imao je redoviti niz audijencija i sastanaka u ponedjeljak i utorak, a održat će i svoju tjednu opću audijenciju u srijedu.

Smrt Benedikta XVI. koji je 2013. postao prvi papa u 600 godina koji je odstupio s dužnosti umjesto da ju obavlja do kraja života mogla bi papi Franji i Crkvi olakšati svaku daljnju odluku o odlasku s dužnosti.

Franjo će predvoditi Benediktov sprovod na Trgu svetog Petra u četvrtak pred mnoštvom za koje vatikanska policija kaže da će biti u desecima tisuća.

Budući da Benedikt više nije bio papa na dužnosti kad je umro u subotu, službena su izaslanstva ograničena na ona iz Italije i njegove rodne Njemačke.

Među onima za koje se očekuje da će prisustvovati u privatnom svojstvu su predsjednici Poljske i Mađarske te monarsi Španjolske i Belgije.

Iz Hrvatske će sprovodu bivšeg pape nazočiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Benedikt će biti pokopan u skladu sa svojim željama na istom mjestu u kriptama ispod Bazilike svetog Petra gdje je papa Ivan Pavao II. bio izvorno pokopan 2005. prije nego što je njegovo tijelo premješteno u kapelu u bazilici 2011.

Više o detaljima ispraćaja Benedikta XVI. doznajte u javljanju Domagoja Puškarića iz Vatikana:

Stotine snimatelja, novinara i tehničara iz cijelog svijeta akreditirano je za ovaj događaj. Tu su kolege od Australije do Amerike, predstavnici BBC-a, CNN-a, predstavnici talijanske, španjolske, portugalske televizije. Svi oni došli su izvještavati s ovih posljednjih dana uoči sprovoda pape Benedikta XVI. Doslovno može se reći, svaka medijska kuća koja drži do sebe ima svog predstavnika u Vatikanu.

Iako je ovo povijesni trenutak, u Vatikanu su naviknuti na događaje visokog medijskog intenziteta. Kao i svaki put kada umre papa, sve se mora organizirati i dogovoriti brzo. Mnoge stvari rješavaju se u hodu, tako smo i mi. Iako su najvidljivije televizijske ekipe, ovdje je i mnogo radijskih, kao i novinara koji rade za novine i portale.

Rafa s jedne španjolske televizije u Vatikan dolazi za velike događaje. Bio je i kada je papa Benedikt napustio službu.

- Ovo je za mene velika čast. Sve događaje vezane za Crkvu gledam kroz prizmu politike jer ne možemo zaboraviti da je Katolička Crkva i politička institucija. Zanima me što će biti nakon ovog događaja s konzervativnim i progresivnim strujama u Vatikanu te kako će se papa Franjo nositi s tom situacijom, kazao je Rafa Fernandez, novinar, Canal Sur Television, Španjolska.

Kako će se s time nositi papa Franjo. Nas je pak zanimalo kako teret svog posla nosi ovaj kolega.

- U ovakvim slučajevima je teško zato što je oprema teška, a treba se probijati kroz velike gužve. Tu su i prepreke, ne daju ti nekada proći pa treba ići naokolo. Nije baš ugodno sve to raditi s mnogo opreme, ali to je naš posao, rekao je Walter, snimatelj iz Italije.

Naravno, kada medijski djelatnici oko kojih se motate čuju da ste iz Hrvatske, prva asocijacija je nogomet. A zatim Luka Modrić. Tako smo naletjeli na navijača Real Madrida.

- Otkako je došao, osvojio je srca svih nas Madridista i to ne samo zbog igara za naš klub nego i onih za hrvatsku reprezentaciju. Ono što je on s tom grupom igrača, ali prije svega on, napravio na prošlim svjetskim prvenstvima. Mislim da je obilježio ovu epohu nogometa uz Ronalda i Messija. Možda će netko reći da govorim gluposti, no ja Modrića stavljam na istu razinu s njima dvojicom, kazao je Enrique Falcon.

U neposrednoj blizini trga sv Petra nalazi se i mali komad Hrvatske, to je naše veleposlanstvo pri Svetoj Stolici koje svima pruža logističku podršku. Biti u Vatikanu tijekom ovakvih događaja velika je čast i za nas, htv ovu ekipu koja za vas prati sve događaje uoči još jednog povijesnog dana za Katoličku Crkvu.


Gledatelji HTV-a moći će gledati prijenos sprovoda pape emeritusa Benedikta XVI. u četvrtak od 9.30 na HTV-u 4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!