Novotny: Hrvatski turizam je mit, nepovoljni učinci za lokalne zajednice

06.09.2023.

09:01

Autor: A.D./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Gužve na plažama

Gužve na plažama

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

U današnjoj emisiji "U mreži Prvog" na Prvom programu Hrvatskoga radija govorilo se o turističkim rezultatima prvih osam mjeseci ove godine, ali i o novim trendovima u turizmu te postaje li naša obala za većinu Hrvata preskupo odredište.

Gosti su bili ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John te ekonomski analitičar Damir Novotny.


- Rezultati ove turističke sezone su dobri, dolasci i noćenja su na razini 2019. godine. Ono što nas posebno veseli jest da se promet povećao u predsezoni, rekla je Udovičić.


Predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John istaknula je da su ih neka strana tržišta iznenadila.


- Iznenadila su nas neka tržišta, bilo je dosta Danaca, povratak Talijana, Nijemaca je bilo u nešto manjem broju, ali su zato su drugi popunili termine, rekla je.


- Ovo nam je bila prva strateška sezona i popunjenost u ugostiteljstvu je u količinama bila nešto manja; špica sezone, odnosno 7. i 8. mjesec su zabilježili količinski pad prodaje od 10% do 20%, no, financijski se to nadoknadilo. Nije bilo rasta u srpnju i kolovozu, ali to nas veseli jer nismo pucali 'po šavovima', a imali smo jako veliki rast u predsezoni i nadamo se da će postsezona biti dobra. Nama ne treba rast ni u 7. ni 8. mjesecu, nego rast kvalitete, rekla je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.


- Hrvatski turizam je postao mit. Imamo čitav niz eksternih učinaka koji nisu povoljni za lokalne zajednice. Preopterećenost infrastrukture, velika koncentracija turista u kratkom vremenskom roku također donosi preopterećenost komunalne infrastrukture, stvara se trošak koje lokalne zajednice vrlo teško mogu procijeniti. Hrvatska nema dovoljno hrane za taj broj turista koji dođe u kratkom roku, nema dovoljno svih roba, pa onda na vanjskim računima imamo deficite jer se roba mora uvoziti, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.


Novi zakon u turizmu


- Javna rasprava je završena prije nekoliko dana. Mi smo 2020. u jeku pandemije pokrenuli reformu turizma, a sada i s novim zakonom koji kreće u proceduru, a trebao bi stupiti na snagu 1. 1. 2024. godine. Ono što novi zakon propisuje jest upravljanje održivim turizmom. To što mi brojimo dolaske i noćenja nas može navesti na krivi trag. Zakon propisuje da je potrebno mjeriti izračune nosivih kapaciteta destinacija, to znači da će svaka destinacija trebati izmjeriti koliko to turista može primiti, rekla je, između ostalog, i navela ako će neke destinacije biti preopterećene, imat će alate za ograničavanje, rekla je Udovičić.


Kada govorimo o održivom turizmu, imamo sve veći broj kapaciteta, govori se čak o 55.000 novih kreveta.


- Veliki je to pritisak na lokalnu infrastrukturu, plaže su postale preopterećene, gosti su počeli izbjegavati mjesta gdje se skuplja veliki broj kupača. To je ove godine bio problem u Puli i okolici. Recimo, objekti koji su imali bazene bolje su radili od onih koji ih nisu imali. Zbog prevelikog broja gostiju mjesta na plaži baš i nije bilo, rekla je John.


Oni koji su povećali cijene bili su manje popunjeni 


- Što se tiče cijena apartmana, tu je bilo dosta šaroliko. Ima onih koji su poprilično digli cijene, i onih koji su se umjereno držali tih cijena. Blago povećanje cijena je rezultiralo time da su bili popunjeniji od onih koji su podigli cijene za 30% i više od toga. To je u konačnici rezultiralo da su krajem kolovoza morali spuštati cijene, rekla je.


- Također, nisu svi iznajmljivači u mogućnosti sami čistiti i održavati apartmane i bazene. Servisi za čišćenje su jako poskupjeli, sredstva za čišćenje su poskupjela, majstori... Tako da ono što zarade, iznajmljivači potroše na pokrivanje troškova i podmirivanje troškova prema državi, rekla je John.


Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak dotaknula se novih cijena na Jadranu.


- Mislim da mi nemamo prilike za smanjenje cijena, kapacitetima smo ograničena zemlja, a jedna od ljepših i kvalitetnijih u Europi. Što se tiče pred i post sezone, tu smo u mogućnosti. Sve te skupe kuglice sladoleda i kave koje se masovno objavljuju u medijima nalaze se na rivama, u samim centrima i za očekivati je da će tamo biti veće cijene, rekla je Tabak.


'U redu je da više nismo jeftina destinacija'


- Mi se možda jesmo odmakli od onoga što smo bili zadnjih 15 godina, ali u redu je da smo se odmakli, u redu je da smo u zapadnom tržištu i da nismo više jeftina destinacija, ni ne bismo smjeli biti. Moramo biti kvalitetni i gosti nam moraju biti zadovoljni, rekla je Tabak.


- Trenutno su rezervacije za rujan gotovo sve popunjene i zatvorene. Za 10. mjesec se još uvijek ništa ne zna jer se ti zadnji mjeseci u sezoni popunjavaju otprilike tjedan, dva prije nego gosti dođu. Ali, za 9. mjesec je većina popunjena, osobito oni objekti koji imaju dodatne sadržaje (jacuzzi, sauna, grijani bazen...), rekla je John.


Turisti nose sve više svoju hranu


Mnogi turisti sve više nose svoju hranu, ali Tabak kaže da se toga ne boje.


- Gost koji putuje na neku destinaciju uvijek će poželjeti otići u restoran, pojesti kuglicu sladoleda u centru, popiti kavu u kafiću... Možda je to sad slučaj zbog toga što imamo puno više obiteljskog smještaja nego u samim hotelima, ali vjerujemo da će se i to u konačnici promijeniti. Ta smještajna struktura koju destinacija ima diktira i želje gostiju za izvanpansionsku ponudu. U budućnosti se ne bojim da će ljudi sami nositi svoju hranu, u redu je da netko nešto poželi sebi sam pripremiti, ali kad prevagne hotelski smještaj nad obiteljskim, ta će se slika generalno promijeniti, istaknula je.


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!