Odvjetnik Olujić o uhićenim Hrvatima: Stvorena je atmosfera linča

05.09.2023.

09:00

Autor: A.D./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Foto: Yiannis Panagopoulos / EUROKINISSI/PIXSELL

Četiri tjedna prošlo je od žestokih sukoba hrvatskih i grčkih huligana uoči utakmice Dinama i AEK-a u Ateni u kojima je jedna osoba poginula. Od tada je stotinjak hrvatskih državljana u grčkim zatvorima.

Može li se očekivati da će uskoro neki od njih biti pušteni? Koliko je do sada za uhićene Hrvate učinila diplomacija? Traje li postupak predugo te može li grčko pravosuđe stati na kraj divljanju hrvatskih huligana?


O tome su "U mreži prvog" govorili državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, odvjetnik Fran Olujić te sportski komentator Hrvatskoga radija Marko Šivak.


Posljednje informacije iz Grčke


- U ovom trenutku 102 hrvatskih državljana dobilo je rješenje o određivanju istražnog zatvora. Zadnja skupina je ovaj tjedan upućena u 21 grčki zatvor. Očekuje se da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivnja nekih od njih, rekla je Andreja Metelko-Zgombić.


Odvjetnik Fran Olujić kaže da je teško odgovoriti na pitanje traje li sve predugo.


- Ni mi u Hrvatskoj ne možemo se pohvaliti brzinom trajanja kaznenih postupaka, rekao je.


- Ovdje nije ključni problem što istraga traje dulje od mjesec dana, nego da se tolikom broju naših državljana odredio istražni zatvor. Logički je nemoguće da je baš svih 102 sudjelovalo u najtežim kaznenim djelima koja im se ovdje stavljaju na teret, a to je prije svega ubojstvo i sastav zločinačke organizacije. Kada prođe faza istrage i kad se utvrdi tko je sudjelovao u najtežim kaznenim djelima, a tko samo u prekršajima, realno je očekivati da će većina biti puštena, sad je pitanje hoće li im biti dopušteno napustiti Grčku ili će tamo morati ostati dok postupak traje, rekao je Olujić.


'Nemoguće je da su svi sudjelovali u najtežim kaznenim djelima'


- Zahtjev za uvjetno puštanje iz pritvora može se uputiti kako bi se im tijekom trajanja istrage moglo omogućiti da borave na slobodi. Otežavajuća je činjenica to što su te osobe strani državljani. Hrvatska je prema grčkim vlastima uputila nekoliko zahtjeva. Prije svega, zahtjev sigurnosti što je grčka strana itekako shvatila. Tražili smo da postupak bude učinkovit, brz, da naši državljani ne budu diskriminirani, da mogu koristiti sva pravna i druga sredstva koja i drugim građanima pred nadležnim tijelima grčke stoje na raspolaganju. 


Našim državljanima dodijeljena su tri odvjetnika po službenoj dužnosti, a sami su uzeli još dva odvjetnika koje sami financiraju. Zamolili smo ih da što prije utvrde sve činjenice i da se oni koji nisu odgovorni odmah deportiraju u Hrvatsku, za one koji su učinili prekršaj da ih također deportiraju, a da mi garantiramo da se po potrebi mogu i vratiti u Grčku. Jednako tako, ako se u jednom trenutku utvrdi da postoji razlog za pokretanje kaznenog postupka, ponudili smo im mogućnost transfera kaznenog postupka, ako bi i naša tijela bila voljna to činiti, rekla je Metelko-Zgombić.


'Pozitivno je što su i Hrvatska i Grčka članice EU-a'


Ono što je pozitivno jest da smo i mi kao i Grčka članice EU-a. Ako bi bili pušteni da se brane sa slobode, ne bi trebao biti preveliki problem njihovo vraćanje u Grčku ako bi do postupka došlo. Nije isto da li je netko protiv koga se vodi kazneni postupak državljanin Europske unije ili nije, rekao je Olujić.


Bad Blue Boysi prikupili novac za uhićene


- Bad Blue Boysi, prema informacijama koje su došle do mene, skupili su dovoljnu svotu novca da se uhićenima pruži financijska pomoć i da im se osiguraju branitelji i unajme stanovi po potrebi, rekao je Marko Šivak.


Komentirao je da je i vrlo vjerojatno velik broj uhićenih hrvatskih državljana već sada izgubio posao.


- Oni su od samog starta jedinstveni, od prvog razgovora u policiji "zakopčali" su se do grla, nisu izlazili s informacijama, teško je bilo istražiteljima doći do bilo kakvih informacija. Ako ćemo govoriti o motivima odlaska u Grčku, oni su sve samo ne ispravni. Ali ako ćemo govoriti o narativu grčke vlasti i medija, on je od samog starta bio neprijateljski. Može se reći da su Grci ti koji su nas u samom startu osudili i procesuirali. Nije ugodno hrvatskim državljanima biti u takvim uvjetima u postupku, a ni njihovim obiteljima u Hrvatskoj, rekao je Marko Šivak.


Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić prokomentirala je i da nije uhićen odgovarajući broj navijača drugog kluba.


- Organiziranje tučnjava samo po sebi je kazneno djelo, pogotovo ako je rezultat smrt. Ali činimo sve da potaknemo grčke vlasti da nastoje da njihova nadležna tijela odrade posao kraće i učinkovito poštujući prava naših državljana, rekla je.


- Osobno sam sudjelovao u obranama skupine Torcidaša na autoputu A1, ali i godinu dana prije u postupku oko nereda navijača West Hama ovdje u Zagrebu. Kod ove vrste kaznenih djela teško je identificirati počinitelje. Ono što se meni od samog početka ne sviđa jest činjenica da se toliki broj ljudi zatvorio i zadržan je u pritvoru. Ako u ovom razdoblju nisu, temeljem prikupljenim dokaza, konkretizirane osobe ili osoba koja je dovela do kaznenog djela ubojstva, dalje će sve teže konkretizirati počinitelja. 


- Mi smo u samom startu u situaciji gdje se naše državljane naziva fašistima i neonacistima, stvorena je atmosfera linča koja za probitke kaznenog postupka nije dobra. Kako vrijeme prolazi, za očekivati je da će se tenzije smirivati i nadamo se da će se grčki sud othrvati ovakvim pritiscima javnosti i medija, rekao je Olujić.


Bad Blue Boysi oglasili su se priopćenjem u kojem među ostalim ističu da se naknadno režira scenarij po kojem će se sramotna gesta upotrebe noža u navijačkom sukobu prišiti hrvatskim navijačima". Na to se nadovezao Šivak.


'Koliko se govorilo o Hrvatima koji su stradali od noža u tom istom sukobu?'


- Ne znam koliko se govorilo o Hrvatima koji su stradali od noža u tom istom sukobu? Koliko je grčkih navijača uhićeno? U cijelom tom spletu okolnosti čovjek je tražio zaklon, izgubio je preveliku količinu krvi i došlo je do smrtnog ishoda. Isto tako, to se moglo i našim državljanima dogoditi koji su ranjenim nožem, međutim, vjerojatno su uspjeli na vrijeme reagirati, podviti ranu, nećemo ulaziti u to. No, činjenica je da se o njima uopće ne piše. Je li im uopće pružena adekvatna pomoć? Je li grčka policija procesuirala tko je našim navijačima nanio rane? Ono što stoji jest da ne prate Bad Blue Boyse nekakvi sukobi u kojima koriste noževe, dok AEK-ovi navijači imaju takvu povijest, rekao je Šivak.


- Vrlo je važno što će pokazati rezultati istrage, o tome će ovisiti volja i spremnost grčkih vlasti da moguće prepuste Hrvatskoj određeni progon, istaknula je Metelko-Zgombić.


- Treba reći da je neposredno nakon nemilog događaja predsjednik UEFA-e posjetio grčkog premijera. Ovo je problem cijele UEFA-e i cijele Europske unije i za očekivati je da će ići zajedničke mjere, odosno strože kazne na razini cijele Unije za ovakve događaje, rekao je Olujić.


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!