'Ne možemo očekivati da će se cijene hrane vratiti na razinu prije 2021.'

13.09.2023.

08:31

Autor: A.D./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Hoće li se cijene košarice osnovnih namirnica vratiti na 31. prosinca prošle godine?

Hoće li se cijene košarice osnovnih namirnica vratiti na 31. prosinca prošle godine?

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / Shutterstock

Što je donio jučerašnji sastanak ministra gospodarstva i predstavnika trgovačkih lanaca? Koliko volje ima među trgovcima da odgovore na zahtjeve Vlade? Hoće li se cijene košarice osnovnih namirnica vratiti na 31. prosinca prošle godine? Što mogu očekivati građani? 

Na ova pitanja U mreži Prvog odgovarali su poslovni konzultanti Zvjezdana Blažić i Dragan Munjiza.  


- Izvrsno je to što je Vlada pozvala trgovce na razgovor i oni su jako dobro reagirali, svi su došli, optimistični su, dali su načelna obećanja, dijalog između tako važnih partnera je uvijek pozitivna stvar, rekao je Dragan Munjiza i dodao da često kritičari bilo kakvih Vladinih intervencija govore o tržišnom gospodarstvu. 


No, svjedoci smo da u doba inflacije Vlade raznoraznih zemalja interveniraju, razgovaraju i daju argumente. 


- Ono što je dobro za Vladu je da je čula argumente trgovaca. Jer trgovci su često napadani da oni, kao zadnji u tom lancu, sami dižu cijene. No, oni samo u tom distribucijskom tijeku poštuju robu koju dobivaju od svojih dobavljača. I oni su zainteresirani da se cijene reguliraju, da se inflacija snizi. Postoje dobri primjeri kako su to druge zemlje napravile. Uvijek je početak bio razgovor s trgovcima i proizvođačima. Trgovci su primili na znanje, Vlada je poslala jasnu poruku, a oni će to ispuniti onoliko koliko će to moći. Za to im sigurno treba par dana, govori Munjiza.

Dragan Munjiza

Dragan Munjiza

Foto: HTV / HRT

Zvjezdana Blažić ističe da postoji mnogo utjecaja zbog kojih je zadnjih par godina došlo do porasta cijena.


- O tome je uopće teško i govoriti. Ali, vidljivo je da je od kraja prošle godine do sada, barem kada se govori o cijenama hrane, ipak došlo do određenog usporavanja rasta cijena. To više nije takav rast kakav je bio sredinom prošle godine. Tada je bio najveći rast. Možda je sada malo lakše razgovarati gledajući te podatke kako se kreću cijene sada. I globalno se vidi da cijene usporavaju. Zbog toga će se sada biti puno lakše dogovarati da se cijene stabiliziraju, smatra Blažić.


Prvi nagovještaj pada prometa je stagnacija ili pad količinskog prometa što se događa kroz ovu godinu.


- Trgovački lanci bi i bez Vlade bili prisiljeni reagirati. Oni bi sami zbog rezultata, zbog ispuhivanja potrošnje, morali sniziti cijene. Oni moraju štititi svoju realizaciju. Jer ako njima padne promet npr. za 5 posto, imat će veliki problem, rekao je Munjiza.


Lov u mutnom


- Ja odgovorno tvrdim da top 10 trgovaca u Hrvatskoj ne lovi u mutnom. Oni su jako transparentni, ne mogu si dopustiti da ne budu društveno odgovorni. Lov u mutnom se događa u manjim sredinama gdje je manja konkurencija ili za vrijeme sezone. Ali ovih top 10 trgovaca, to su previše odgovorne kompanije i oni si to ne mogu priuštiti. Uvjeren sam da 80% tržišta nije lovilo u mutnom, rekao je Munjiza.


Blažić je dodala kako se primjer lova u mutnom najviše vidi na tržnicama.


- Tu je stvarno bilo čudnih cijena. Mi smo ove godine na obali imali cijene bresaka ili grožđa od 10 eura. Nije ni u Zagrebu bilo bolje, ali je bila barem 50 posto niža cijena. Velika je razlika između rasta cijena na tržnicama i u prodavaonicama, govori Blažić.

Zvjezdana Blažić

Zvjezdana Blažić

Foto: HTV / HRT

Jesu li se trgovci uplašili Vladinih mjera?


Munjiza smatra da je Vlada trgovcima napravila uslugu.


- Nisam se čuo s trgovcima, ali kako sam 14 godina bio trgovac, mogu pretpostaviti da je Vlada njima napravila uslugu. Potaknula je pregovore, dala do znanja što očekuje. Imaju i potrebu da korigiraju cijene. Tu je bio jedan kaos. Naravno, kad želiš nešto dokazati, izvučeš nešto u tom kaosu gdje se nešto provuklo ili gdje jedan pojedinac nije bio odgovoran. 


Zato je ovo sad prilika, i razlog da se svi zadube, da pročiste defekture koje su se dogodile za vrijeme inflacije, i kod njih i kod dobavljača. Ja bih na njihovom mjestu bio zadovoljan što je Vlada potaknula tu diskusiju, tvrdi Munjiza.


Što nas čeka na jesen i zimu?


- Prema svim predviđanjima, mi smo ušli u period kad cijene hrane ne bi trebale rasti. Ovim potezom će se još ubrzati snižavanje cijena. Ima kategorija koje na svjetskom tržištu rastu (npr. šećer, riža...) nije da je sve idealno. Ali, ono što mislim da možemo očekivati - dolazi do usporavanja, ali isto tako, ja ću to tisuću puta ponoviti, mi ne možemo očekivati da će se cijene hrane vratiti na razinu koja je bila prije ovih poremećaja, kao što je to bila prije 2021. godine, rekla je Blažić.

Munjiza je istaknuo da smatra da će inflacija usporiti, da će cijene pasti, ali da se neke stvari neće moći vratiti na staro.


- Cijena benzina koja je bila 2,3 kune je nemoguća. No, sasvim sigurno ćemo se popraviti u inflaciji ako ne bude nekih vehementnih događaja koji su na kvantitativno otpuštanje i stvaranje enormnih financijskih sredstava dodali ulje na vatru. Nadamo se da neće biti takvih stvari, stvari idu na bolje, no svatko mora kao društveno odgovoran i dati neki svoj doprinos, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!