U benkovačkom zaleđu stradali maslinici

02.03.2023.

19:33

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/D.S.

Posljedice nevremena

Posljedice nevremena

Foto: HTV / HRT

Vrijeme se napokon, gotovo u potpunosti smirilo nakon golemih količina snijega i orkanske bure koji su proteklih dana doveli do nezapamćene paralize cestovnog prometa između Dalmacije i unutrašnjosti zemlje. Nevrijeme je srušilo brojne dalekovode, a velika je šteta i u poljoprivredi. Naša ekipa bila je u benkovačkom zaleđu, gdje su stradali maslinici.

Zaselak Rogići u Popovićima u benkovačkom zaleđu bio je odsječen od ostatka svijeta. Zameteni snijegom pod fijucima bure stanovnici su dozivali upomoć.


- Došlo to nevrijeme, imali smo dva dana snijeg, mećavu, sve zatrpalo, jednostavno nismo mogli doći do zimske službe, nitko nije dolazio, nego smo angažirali ovdje našega mještanina Mirka Tokića koji je došao svojim bagerom i sve očistio, rekao je Dinko Rogić iz Popovića. 


Mjesto koje inače nema vodovodnu mrežu u tom je trenutku ostalo i bez struje. Iako se život normalizira, u jednom zaseoku dalekovode još saniraju djelatnici HEP-a. Stanovnici Bukovice osjećaju se pomalo zanemareno.


- Selo je bilo odsječeno od života tri dana, nama lokalne i nerazvrstane ceste nisu bile očišćene, kaže Vinko Rogić, predsjednik MO Popovići.


Kada su napokon izašli iz kuća, imali su što vidjeti. Od 40.000 maslina koliko ih ima u selu, petnaest posto bura je polomila ili iščupala iz zemlje.


- Nije nikad vako nešto bilo, nikada. Znalo bi otkinuti poneku granu, ali vako nešto nije bilo nikada što ja pamtim, prisjeća se Dinko Tomičić, vlasnik maslinika iz Popovića.


Kakve su sile djelovale pod okriljem noći nitko ne zna, kad pola stoljeća stare masline nisu izdržale. 


- Sad triba tu nekih pet godina da se ponovo formira stablo, triba što prije sad ovo popilati, poravnati, rane premazati voskom, ističe Ante Tomičić iz Popovića.


Mještani su pokušali prijaviti elementarnu nepogodu.


- Odgovor koji smo dobili od grada Benkovca je da bi se proglasila elementarna nepogoda, moralo bi biti obuhvaćeno minimalno trideset posto ukupne površine, a kako mi nismo, nemamo toliko površinu, oni nemaju osnovu, navodno, proglasiti elementarnu nepogodu, kaže predsjednik MO Popovići Vinko Rogić.


Zatražit će bilo kakvu drugu odštetu ili novčanu pomoć, kao i pomoć struke kako bi se masline u Popovićima zaštitile od daljnjeg propadanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!