Čičin-Šain o koroni: Razuman oprez uz praćenje situacije su i dalje važni

03.09.2023.

20:09

Autor: Zrinka Grancarić, Ruža Ištuk/R.S./Dnevnik/HRT

U Hrvatskoj se bilježi blagi porast novooboljelih od koronavirusa, s druge strane pod posebnim je nadzorom novi soj virusa nazvan pirola s više od 30 mutacija. Ima li razloga za zabrinutost, hoće li hladnije vrijeme i povratak djece u škole utjecati na porast oboljelih?Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je virusni imunolog prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain

- Protiv COVID-a svi praktički imaju neku vrstu temeljne imunosti, bilo zbog toga što su preboljeli ili zato što su se cijepili ili docijepi pa je opasnost od COVID-a daleko manje nego li je bila prije dvije godine. S druge strane COVID se širi. Kolege su rekle da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, ali je prošlo dosta vremena od posljednjeg vala i od booster doza cjepiva pa je stoga i opća imunost pala. Teško procijeniti hoće li problemi u ovoj zimskoj sezoni biti na razini prošle. Razuman oprez uz praćenje situacije su i dalje važni i to je ono što institucije i rade, rekao je Čičin-Šain. 

Pred nama je i sezona gripe, virusa za kojeg Čičin-Šain ocjenjuje da ipak nije opasan kao covid.

- Mislim da je korona i bila i ostala ozbiljniji virus nego gripa. Ona naglašeniju bolest i daleko se lakše širi. Maske su vrlo efikasno suzbijale gripu i njeno širenje prije dvije godina a koronu su lošije štitile. Po novome su ove dvije infekcije slične. Mi na raspolaganju imamo cjepiva koja se ažuriraju i protiv jednog i drugog, a infekcije naročito pogađaju osjetljive osobe.

Njemački liječnički zbor u susret jeseni vrlo je oprezan, smatraju da bi maske u zdravstvenom sustavu bile dobra odluka. Čičin-Šain smatra kako je razumno da se o tome razmišlja jer maske sigurno pomažu da se virus slabije širi. Ipak, takvu odluku u ovom trenutku smatra preuranjenom. 

- Napravili smo i kvalitetne lijekove i cjepiva te razumijemo kako se virus širi. Postalo je jasno da covid nije isključivo jedna akutna bolest dišnih organa nego to u visokom postotku može biti kronična bolest koja zahvaća krvožilni sustav. (...) Ima i puno ljudi s neurološkim manifestacijama poput letargija ili gubitka njuha ili okusa tako da je ovo kompleksnija bolest nego li smo iz početka mislili, zaključio je Čičin-Šain. 

Blagi porast novooboljelih od koronavirusa


U bolnici u Dubrovniku posjeti zabranjeni, raste broj ambulantnih pregleda, jedna je osoba u jedinici intenzivnog liječenja. U splitskom KBC-u bolja je situacija, u KBC-u Rijeka osam je hospitaliziranih.


- Ono što primjećujemo je da su to u pravilu pacijenti iznad 80 godina i uglavnom necijepljeni, zabranjen je posjet na zavodu za gastroenterologiju. Taj virus neće nestati, mi mu ne možemo pomoći, a kako pratimo situaciju u Europi broj inficiranih raste, rasti će i u našoj zemlji, za HTV Dnevnik rekao je prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr.med./Klinika za infektivne bolesti KBC Rijeka. 

Osjete to i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu u kojoj je srpanj bio miran, a sad je deset hospitaliziranih.

- Tako da postoji mogućnost da će narednih dana biti i nešto već broj no još uvijek to nije zabrinjavajuće, još uvijek je to u okviru onog očekivanog. Imamo otvoren jedan odjel za COVID pacijente plus soba ili dvije po potrebi za intenzivnu međutim ovog časa nemamo niti jednog pacijenta koji je u intenzivnoj skrbi zbog COVID-a, objasnio je izv. prof. dr. sc. Ivan Puljiz, dr. med./predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 


Novih preporuka nema


Epidemiolozi šalju umirujuće poruke, novih preporuka nema.


- Stanje što se tiče COVID-a-19 zapravo uopće nije zabrinjavajuće, imamo dnevno oko 30-tak novooboljelih to je negdje oko 10 do 13 posto među testiranim osobama. Bolest je prisutna u populaciji, bolest neće nestati kao takva, naučili smo živjeti s njom i zapravo nema razloga za nikakvu zabrinutost, istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med./epidemiologinja HZJZ. 


U utorak u Hrvatsku stiže i najnovije Pfizerovo cjepivo prilagođeno novim varijantama koronavirusa odobreno je za odrasle i djecu stariju od 6 mjeseci.            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!