U obrani Vukovara sudjelovalo i dvjestotinjak varaždinskih policajaca

18.11.2022.

13:58

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti/HRT/R.S.

Varaždinski policajci pokušali probiti obruč oko Vukovara i spasiti branitelje

Varaždinski policajci pokušali probiti obruč oko Vukovara i spasiti branitelje

Foto: HTV / HRT

Oko 1800 branitelja, među kojima je bio velik broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja, branilo je Vukovar gotovo puna tri mjeseca. U obrani je sudjelovalo i oko 200 varaždinskih policajaca. Slabo naoružani, promrzli i gladni ostali su do kraja, mnogi su poginuli, neki završili u logorima. Među njima je bio i Dražen Vitez, zapovjednik koji je sa suborcima pokušao probiti obruč oko Vukovara i spasiti naše branitelje.


Veliki obol u obrani Vukovara dali su naši branitelji i sa sjevera Hrvatske. Više od stotinu varaždinskih policajaca sudjelovalo je u samoj obrani grada.


- Nakon 31 godine još uvijek su osjećaji kao da je jučer bilo. Situacija u kojoj se nalazila Republika Hrvatska 1991. godine i samo stanje u Vukovaru u kojem su se vodile žestoke borbe između okruženih branitelja i JNA. U tom okruženju uz sve branitelje bilo je i preko 100 policajaca Policijske uprave varaždinska. Policijska uprava varaždinska od početka agresije u Vukovaru davala je ispomoć u smjenama po mjesec dana i ta zadnja smjena je ostala u okruženju u kojem su ostali do zadnjeg dana do pada Vukovara 18. studenog, rekao je Dražen Vitez, zapovjednik ratne postrojbe varaždinske policije.


Danas, nakon 31 godine osjećaji su podijeljeni. 


- Velika žalost i tuga za poginulima, ali ponosni smo što smo pokušali pomoći tim ljudima iako s današnjeg pogleda kada gledate kartu i vidite da smo mi ušli u to Karadžićevo i osvojili, Vukovar je još bio strašno daleko i ne znam koliko bi to pomoglo nekome, dodao je Vitez. 


Pogledajte cijeli razgovor:

Svaki vukovarski branitelj dao je nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske, a među njima se istaknulo i gotovo dvjesto varaždinskih policajaca. Slabo naoružani, promrzli i gladni ostali su do kraja - mnogi su poginuli, neki završili u logorima. Nakon trideset i jedne godine sa snažnim se emocijama prisjećaju tih strašnih dana...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!