U Okučanima obilježena 27. obljetnica VRO Bljesak

01.05.2022.

19:12

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Okučani

Okučani

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Na današnji dan, prije 27 godina, počela je vojno-redarstvena operacija Bljesak. Akcijom Bljesak, u jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, oslobođena je zapadna Slavonija. 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u manje od 32 sata vratilo je 500 četvornih kilometara teritorija koji je četiri godine bio okupiran. U oslobađanju Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 bila su ranjena. Bljeskom su oslobođeni i Okučani gdje je održana svečana proslava.


Od ranog jutra u Okučanima se slavila sloboda. Gradskim ulicama odjekivale su pobjedničke koračnice. I među ratnim veteranima budile pobjedničke uspomene.

- Bljesak je pokazao da smo sila koja može osloboditi sve dijelove Hrvatske, rekao je Nikola Turkalj, sudionik "Bljeska".

- Jedanput kad nešto preživite i proživite onda vidite da je to bilo stvarno sjajno, bljeskovito i učinkovito. Evo mi smo imali sreće da se vratimo, rekao je Antun, sudionik "Bljeska".

Dogodilo se to prije točno 27 godina. U ranu zoru Hrvatska vojska pokrenula je operaciju Bljesak. Oko 7000 visokomotiviranih branitelja iz smjera zapada, sjevera i istoka krenulo je na okupiranu Zapadnu Slavoniju. I pobijedilo. Većina neprijatelja panično je pobjegla u Bosnu ili se predala. U samo 32 sata oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija.

- Ja sam ovdje prognanik iz Gornjih Bogićevaca i ovdje prvi put nakon 5 godina se nalazim. Možete reći svim prognanicima koliko ih ima da će ovo doživjeti kao i ja. Ja mislim da mi je ovo drugi rođendan u životu. Nitko sretniji od mene.

- Borili smo se za svoje i zato smo presretni, ovoj sreći kraja nema. Mi smo odradili jedan veliki posao.

Nažalost, i u Bljesku je za slobodu Hrvatske plaćena visoka cijena. U akciji je poginuo 51 hrvatski branitelj.

Poginulim junacima Bljeska - Hrvatska se poklonila kod spomenika Kristalne kocke vedrine.

Uz članove obitelji poginulih te ratnih suboraca vijenac je položio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Herojima se poklonilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem.

Počast junacima odalo je i Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem.

Svetu misu predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

- Ne daj da se izgubi išta od napora svih naših branitelja, ono što su živjeli i činili neka doprinese dobrobiti naše domovine i cijeloga svijeta, rekao je Jure Bogdan, vojni ordinarij.

U znak sjećanja na legendarnog pilota Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji Bljesak - Okučane su nadlijetali MiG-ovi.

Predsjednik Republike istaknuo je da je nakon pada Vukovara Hrvatska vojska preuzela inicijativu te preko Bljeska, Oluje i pobjeda u Bosni dovela do sloma velikosrpske ideje.

- Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djeca trebaju učiti, to su činjenice. I još jednom slava i čast za one, preko 50 poginulih za slobodu Hrvatske jer bili su nadomak slobode, ali nisu je dočekali, hvala Vam lijepa, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

- To vrijeme jest zaista vrijeme s kojim se uvijek treba identificirati, na koje treba podsjećati i iz tog vremena trebamo crpiti i ideje i vizije kakvu Hrvatsku treba graditi, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Vjerujem da smo s vremenom uspjeli riješiti sve one probleme koji su mučili hrvatske branitelje i njihove. Istovremeno, politika hrvatske Vlade jest jačati domovinsku sigurnost, jačati nacionalnu sigurnost, snažiti HV i policiju i to se vidi i proračunskim izdvajanjima i u jačanju njihovih sposobnosti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Kako ta sposobnost danas izgleda - posjetitelji su mogli vidjeti na prigodnom zboru naoružanja Hrvatske vojske, gdje je predstavljeno i najjače topničko oružje koje imamo. Borbeno vozilo PZ2 2000 čiji top precizno pogađa ciljeve udaljene 40 kilometara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!