U sklopu vježbe HGSS-a zaustavljena sljemenska žičara

14.06.2023.

19:57

Autor: Boris Kanazir, Marisabel Majić/Dnevnik/HRT

Sudjeluje 15-ak zagrebačkih gorskih spasilaca

Sudjeluje 15-ak zagrebačkih gorskih spasilaca

Foto: Dnevnik / HRT

Poslijepodne je zaustavljena sljemenska žičara! Na sreću - riječ je o vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja. Žičara ima nekoliko sigurnosnih sustava, ali gorski spasioci redovitim vježbama održavaju spremnost za izvlačenje putnika iz kabina ako njihova pomoć zaista zatreba.

Putnici zarobljeni u kabinama žičare nad obroncima Medvednice. Neki vise i 40-ak metara iznad tla i do njih mogu samo pripadnici HGSS-a. To je, srećom, samo scenarij vježbe na sljemenskoj žičari. Prvi dio odrađen je na polaznoj postaji.


Sudjeluje 15-ak zagrebačkih gorskih spasilaca, neki i prvi put. Svatko prilikom spašavanja na leđima nosi torbu s oko 30 kilograma opreme. Prije vježbe uvjeravaju se da je u svakom kompletu sve što im treba.


- Kuka mi je tu... Po tome se vozimo na sajli na kojoj se voze i gondolice. S njom se spuštamo, s njom i kočimo, nešto slično kao ručna kočnica u autu, pokazuje nam Filip Filipović iz zagrebačkog HGSS-a.


Sljemenska žičara od otvorenja do danas prevezla je oko pola milijuna ljudi, mjesečno u prosjeku 30 tisuća. Godišnja vježba spašavanja održava se u suradnji sa ZET-om, uvijek na drugom dijelu i s različitim scenarijem.


- Za slučaj da bude potreba za izvlačenjem putnika, što, evo, nismo imali i uvjeren sam da ni nećemo, ali čisto da budemo spremni. Žičara je inače jedna od najmodernijih u Europi i siguran je sustav, opremljena je svim sigurnosnim senzorima, ali ovo su neke od aktivnosti koje se moraju redovno provoditi, ističe glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!