U školama prve količine brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika

09.02.2022.

19:33

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/P.F./HRT

Distribucija brzih antigenskih testova po školama

Distribucija brzih antigenskih testova po školama

Foto: Dnevnik / HRT

Škole su počele dobivati prve količine brzih antigenskih testova kojima će se samotestirati učenici. Ravnatelji su dobili upute koje će proslijediti roditeljima, a roditelji će dobiti i izjavu koju trebaju potpisati ako ne žele preuzeti testove i testirati svoju djecu. Ministarstvo obrazovanja još jednom napominje da bi se provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja potpuno ukinula samoizolacija zdravih učenika.

Za 55.000 učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji stiglo je 106.000 testova. Kako bi testovi stigli baš do svake škole, i u zaleđu i na otocima, angažirane su vatrogasne ekipe.

- Možda neke područne škole ne rade popodne, možda neke škole na Hvaru, na Visu, ovisi o trajektu, ali u toku sutrašnjeg dana, jutra, svi će dobiti sigurno, rekao je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

Ravnateljima su stigle i dugoočekivane upute za roditelje i izjava za one koji se ne slažu s testiranjem svoje djece.

- Odvest ću je na testiranje educiranoj osobi ako bude imala potrebe, ako pokaže simptome, ako će biti bolesna, onda da, istaknula je jedna majka iz Zagreba.

- Dosad sam ih testirala kad god bi bila neka prehlada, smatram to sasvim normalnom stvari, navela je druga majka iz Splita.

- Za sve one roditelje koji ne žele testirati dijete, moći će potpisati izjavu u školi da odbijaju testirati svoje dijete i u slučaju da se pojavi pozitivan učenik u razredu takvi učenici će morat ići u samoizolaciju, objasnio je prof. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

A potpuno ukidanje samoizolacije učenika glavni je cilj ovog projekta, a ne uvođenje obveznog cijepljenja djece.

- Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati . Ovo što se čini, čini se zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Upute su sročene na taj način da svi koji su na ovom samotestu negativni idu u školu, pa čak i ako su kontakti pozitivne osobe, i u kućanstvu i u školi, naglasila je predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Testiranja se, ako postoji dogovor s roditeljima, mogu održavati u školi. No ni u medicinskim školama koje učenike već testiraju za potrebe praktične nastave, a kamoli u ostalima, to nije lako organizirati.

- Dvije medicinske sestre sam skroz izvukla iz nastave, rade samo to, rekla je Jelena Jelinić Bošnjak, ravnateljica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Ako do planiranog početka testiranja 14. veljače sve škole i ne dobiju testove, s testiranjem mogu početi i neki drugi dan. Bitno je da se ono provodi jednom tjedno, uz podjednak razmak između 2 testiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!