19:15 / 28.01.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HTV

Ublažavanje mjera za škole i sport

Ublažavanje mjera za škole i sport

Ublažavanje mjera za škole i sport

Foto: Dnevnik / HRT

Od prvog veljače blago se popuštaju epidemiološke mjere. U klupe se vraćaju svi učenici osnovnih škola, a sportaši će moći trenirati na otvorenom. Sve ostale mjere ostaju na snazi najmanje do 15. veljače. 

Danas imamo 619 novih slučajeva zaraze, uz udio pozitivnih u broju testiranih 10,3 posto. Još je 30 oboljelih umrlo s Covidom, čime se broj žrtava epidemije u Hrvatskoj približava pet tisuća. Prvi koji će imati koristi od obje doze primljenog cjepiva bit će korisnici domova za starije.

Korisnici domova za starije koji su primili obje doze cjepiva u ponedjeljak će napokon nakon nekoliko mjeseci biti slobodni, smiju šetati, ali i primati posjete.

- Korisnici koji su cijepljeni svakako će moći izići van, također će moći primati svoje članove obitelji, a oni koji nisu moramo ih i dalje štititi. Na njih će se primjenjivati i dalje odredbe epidemioloških mjera, rekla je Milica Sučić, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb.

Školsko zvono opet će slušati osnovnoškolci koji se vraćaju u školske klupe. 

- Osmogodišnja škola ide kompletna, isto tako kreću u školu i maturanti. Prvi, drugi i treći razredi srednjih škola ostaju online sljedeća dva tjedna dok vidimo kakav će biti razvoj epidemiološke situacije, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

U Istri ipak ne popuštaju, u škole vraćaju samo maturante i one na praksi.

- Svi ostali znači od prvog do četvrtog su u modelu A, a veći razredi osnovnih škola od petog do osmoga i srednjoškolci, osim maturanata bit će u modelu C znači online, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Bavljenje sportom, treninzi i rekreacija vraćaju se, ali samo na otvorenom.

- Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH. Istaknuo je da se ta zabrana ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove. 

Teretane i fitnes centri ostaju zatvoreni.

- Od 27.11. mi ne radimo. Najam prostora, pogotovo u privatnom sektoru, mi ne znamo kako da platimo, kaže Jelena Paušić, vlasnica fitness centra. Dodaje da se sufinancira dio plaće zaposlenicima, ali da su tu i ostali troškovi - krediti. 

U udruzi glas poduzetnika razočani, kažu odluka kojom kafići ne mogu prodavati kavu za van dok to rade kiosci, benzinske pumpe i pekarnice diskriminatorna je. Nezadovoljstvo raste. 

- Učinili smo sve da zaštitimo radna mjesta što podaci i govore u najvećoj mjeri. S druge strane da izađemo u susret kroz likvidnost i namirenje fiksnih troškova. Ovdje prije svega moramo biti odgovorni prema životima i zdravlju naših ljudi, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

Premijer naglašava nedostatak cjepiva i mutirani soj virusa razlog su za oprez. 

- Mislim da je sada vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo vrlo visoki stupanj opreza, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

Ponovno revidiranje mjera ovisno o epidemiološkoj situaciji moguće je sredinom veljače. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!